latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:35 | Аутор: СРНА

Нови мандат Брамерцу на функцији тужиоца

Савјет безбједности УН поново је именовао Сержа Брамерца за тужиоца Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/, саопштено је из Механизма.
Серж Брамерц (фото:  N1) -
Серж Брамерц (фото: N1)

Брамерцов нови мандат почиње 1. јула и трајаће до 30. јуна 2022. године.

Савјет безбједности ово именовање извршио је у складу са Резолуцијом УН 2529.

Брамерц је на функцији тужиоца Механизма од 1. марта 2016. године, а раније је био тужилац Хашког трибунала од 1. јануара 2008. године све до престанка рада Трибунала крајем 2017. године.

Савјет безбједности је јуче завршио провјеру напретка рада Механизма од јуна 2018. године, похваливши извјештај ММКС у вези са тим.

У Резолуцији је позрављено и хапшење Фелисијена Кабуге 16. маја у Француској, у оквиру кривичног поступка у којем је оптужен за геноцид и злочине против човјечности, које је, наводно, починио у Руанди 1994. године.

Савјет безбједности је похвалио Канцеларију тужиоца ММКС због сарадње са службама за спровођење закона и правосудним органима у Француској, Руанди, Белгији, Великој Британији, Њемачкој, Аустрији, Холандији, Луксембургу, САД, Швајцарској и другим земљама, заједно са Европолом и Интерполом, који су допринијели проналажењу и хапшењу бјегунца.

У саопштењу ММКС додаје се да је Савјет безбједности позвао све земље на пуну сарадњу са Механизмом, нарочито када се ради о што скојијем хапшењу и предаји свих преосталих бјегунаца које кривично гони Међународни кривични трибунал у Руанди.

Државе су позване и да сарађују у превожењу ослобођених лица која се тренутно налазе у Танзанији.