latinica  ћирилица
25/06/2020 |  20:52 ⇒ 21:06 | Аутор: Независне

"Реконструкција" у Музеју савремене умјетности

Изложба "Реконструкција", четири погледа на савремену умјетничку сцену Републике Српске, свечано је отворена данас испред здања Музеја савремене умјетности Републике Српске, а посјетиоци су након отварања имали прилику да погледају и дјела 22 савремена умјетника која ће бити изложена наредна три мјесеца у изложбеном простору музеја.
"Реконструкција" у Музеју савремене умјетности (Фото: В. Трипић  ) -
"Реконструкција" у Музеју савремене умјетности (Фото: В. Трипић )

Изложбу је отворила Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Српске, истакавши да је посебан значај поставке тај што је пружила прилику младим умјетницима да покажу шта знају у домену савремене умјетности.

- Ово је показатељ да и у специфичним околностима каква је пандемија вируса корона можемо да изњедримо оно најбоље, а посебно из младих људи који дају своју специфичност у стварању умјетничких дјела - нагласила је Тривићева.

Сарита Вујковић, директорка МСУ, истакла је да Музеј овом изложбом жели да каже колико је наша сцена жива, да је актуелна те да има велики потенцијал.

- Веома ме радује чињеница да су се сви кустоси музеја ажурно укључили у припрему ове изложбе осмисливши пројекат који обухвата разне токове савремене умјетничке сцене на нашим просторима. Ријеч је о четири теме које су они развили пратећи свој лични сензибилитет - навела је Вујковићева.

У име кустоса који су радили на овој изложби, публици се обратио Младен Бањац приближивши теме поставке.

- "Прогрес", који је моја тема, бави се стваралаштвом најмлађе генерације сликара, гдје ћете моћи да видите како наши најмлађи умјетници у том најкласичнијем медију стварају и шта је то што они имају да кажу. Ту је, наравно, и "Револт" ауторке Маше Чавић, која је показала како се један бунт преноси на све умјетничке медије и заиста умјетници су најразличитијим средствима стварли та дјела. Ту је и трећа фаза "Миграције" Жане Вукичевић, која се бави актуелном темом миграната, миграција уопште. Тема Лане Павловић, која се бави ауторефлексијом, тј. оним интимним поривима умјетника који се и те како огледају у овој композитној изложби - навео је Бањац.

Он каже да шароликост коју ова изложба нуди чини да је можемо посматрати, како кроз четири, тако и кроз једну заједничку цјелину. У првој фази изложбе изложена су дјела Александре Кузмановић, Александра Бајуновића, Александра Милошевића, Драгане Грашар и Глорије Тубак. Њихови радови обједињени су темом прогреса. Слиједи "Револт", односно дјела Милене Ивић, Диане Тодић, Драгане Видљиновић, Николе Кекеровића, Нинослава Ковачевића и Рената Ракића, док су у фази "Миграције" обједињена дјела Раденка Милака, Младена Миљановића, Игора Бошњака, Нине Комел и Младена Бундала. У посљедњој фази изложбе "Ауторефлексије" публика има прилику да погледа радове Наде Арнаут, Викторије Банде, Војислава Ритана, Миодрага Манојловића, Ненада Малешевића и Весне Мајсторовић.

- Локална сцена сконцентрисана је у Бањалуци, али свакако и широм Српске постоји читав низ стваралаца који се баве савременим језиком у умјетности. То је нешто што је врло живо, у развоју, интензивно и шаролико. Прије свега на овој изложби можете да примијетите читав низ нових имена, нових умјетника који или су тек завршили академију или су уписали постдипломске студије, а иза себе имају врло озбиљне радове, који могу да стоје раме уз раме с дјелима интернеционално афирмисаних аутора, који су се представили на Венецијанском бијеналу - истакла је Жана Вукичевић.