latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:22 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Амбасадори Америке, Велике Британије и ЕУ траже дијалог од свих страна

Амбасадор САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Ранке позвала је све стране да се укључе у конструктиван дијалог, да избјегну насиље по сваку цијену и заједно раде на успјеху предстојећих избора у Црној Гори.

Рајзингова се огласила на свом Твитер налогу поводом јучерашњих сукоба грађана и полиције у више црногорских општина.

Она је навела да су слободни, поштени и такмичарски избори темељ демократије.

Истим поводом огласила се и амбасадор Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп која је изразила забринутост због синоћњих догађаја.

- Веома је важно да се протести одвијају мирно и у складу са законом, а да је реакција власти пропорционална - навела је Кемпова на Твитер налогу.

ЕУ је позвала политичке актере у Црној Гори да покажу уздржаност и поштовање владавине закона, као и политичку зрелост да самостално пронађу одрживо рјешење кроз дух узајамног поштовања.

Портпарол Европске комисије Ана Писонеро рекла је да ЕУ пажљиво прати кретања у Црној Гори, посебно у општини Будва.

- У том контексту позивамо све стране да покажу уздржаност и поштовање владавине закона - објавила је Писонеро на свом Твитер налогу.

Према њеним ријечима, све евентуалне повреде закона требало би да рјешавају надлежне домаће власти у складу са националним законодавством и релевантним међународним стандардима.

- ЕУ позива све политичке актере да покажу поштовање владавине закона и демократских принципа и политичку зрелост да самостално пронађу одрживо рјешење за тренутну ситуацију кроз дух узајамног поштовања - закључила је Писанеро.