latinica  ћирилица
25/06/2020 |  16:22 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Компанија "Алпро" успјела да опстане и да не отпусти ниједног радника

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је компанији "Алпро" у Власеници, која запошљава 150 радника, успјела да опстане у тешким временима и да упркос кризи у протеклом периоду није отпустила ниједног радника.
Цвијановић посјетила фабрику Алпро - Фото: РТРС
Цвијановић посјетила фабрику АлпроФото: РТРС

Цвијановић је изјавила новинарима након што је са представницима општине Власеница посјетила ову компанију да је "Алпро" дијелио судбину свих дешавања у протеклом периоду - у вријеме рата, у поратном периоду и времену различитих трансформација.

- Суочена са многим изазовима, ова компанија је успјела да опстане, запошљава 150 људи, а то значи да 150 породица на подручју Власенице има гдје да заради за живот. Ово је компанија која је заједно са институцијама Републике Српске и локалном власти успјела да се одупре великом злу које се зове корона, успјели су да задрже сва радна мјеста, раднике и честитам им на томе, а посебно што су након првобитне кризе успјели да запосле додатни број радника - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је намјера да се у Власеници запошљава и више радника, а то значи да се допринесе развоју локалне заједнице у цјелини.

- Институције Републике Српске то цијене и као предсједници Републике мени је задовољство да одлазим на мјеста гдје се зарађује плата, обезбјеђује нови производ - навела је Цвијановић.

Она је додала да је јако важно да је компанија "Алпро" извозно оријентисана тако да се производи из ове фабрике налазе на тржишту ЕУ, САД и на другим подручјима.

- Овдје је пословни живот јако добро организован, постоје јасне амбиције и планови за будућност и сигурна сам да ће имати подршку институција Републике Српске. Посебно је важно да ћемо сачувати сва радна мјеста и отворити нова - поручила је Цвијановић.

Директор компаније "Алпро" Владан Настић изјавио је да су представници фабрике данас Цвијановићевој успјели да приближе свој производни процес и оно чиме се баве, а то је производња алуминијских профила.

- Изузетно смо поносни да су се наши производи нашли на тржишту цијеле Републике Српске и БиХ, а и много шире. Без обзира на вирус корона и на кризу коју смо имали, успјели смо да останемо на ногама, ни у једном тренутку фирма није стала, наставили смо производњу. У овом тренутку биљежимо импозантне резултате - рекао је Настић и захвалио предсједници Српске за посјету и разумијевању када је ријеч о овој компанији.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић нагласио је да је "Алпро" једна од најјачих компанија у региону када је ријеч о врсти производње којом се бави.

- Руководство ове компаније улаже велике напоре да прошири капацитете. У посљедњих неколико година улаже се у ову компанију. Без обзира на епидемију вируса корона, ова фирма није отпустила ниједног радника. Много нам је битно да Република Српска даје подршку оваквим компанијама, а данашња посјета предсједнице то показује. Морамо помоћи производњу и циљ нам је да имамо више оваквих компанија. Показало се да ми то можемо, јер имамо ресурсе - рекао је Краљевић.

Предузеће "Алпро" основано је 1977. године, а од 2004. године приватизацијом је постало саставни дио грчке групације "Алумил" која компанији пружа значајну подршку у трансферу знања и технологија.