latinica  ћирилица
25/06/2020 |  13:47 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Којић: Центар ће објавити имена Срба који су лажно свједочили против сународника

Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске ће изаћи у јавност са именима људи из српског народа који су у предметима ратних злочина лажно свједочили против Срба и тиме омогућавали да им буду изрицане драконске казне пред правосуђем БиХ, изјавио је данас директор овог центра Милорад Којић.
Бањалука: стручна расправа о ратним злочинима - Фото: СРНА
Бањалука: стручна расправа о ратним злочинимаФото: СРНА

- Немамо ништа против тога да сви који су починили ратне злочине, без обзира из којег народа долазе, па самим тим из српског, треба да одговарају, јер те злочине сигурно нису починили у име српског народа - рекао је Којић новинарима у Бањалуци.

Учествујући на расправи о теми "Правосуђе БиХ у оптужбама, процесуирању и изрицању казни за кривична дјела учињена на просторима БиХ у протеклом грађанском рату", Којић је нагласио да они који су оптужени, а касније и осуђени за ратни злочин, а нису учествовали у било каквим догађајима не треба да имају такав третман.

- Али, зато треба да буду етикетирани они Срби који су лажно оптужили часне борце, официре, старјешине и они сада леже по затворима - истакао је Којић.

Он је уједно позвао сва лица против којих се воде процеси пред правосуђем на ентитетском и нивоу БиХ да се обрате Центру за помоћ, која се не огледа само у достављању материјалне документације, него и раду на терену, помоћи путем адвоката и свега оног чиме би се доказала њихова невиност.

Којић је констатовао да, када је ријеч о правосуђу на нивоу БиХ, али и Федерације БиХ /ФБиХ/, за ратне злочине искључиво оптужују Србе.

- Што се тиче Суда БиХ, имамо ситуацију да је током 2018. и 2019. године било више оптужених Бошњака него Срба и то је добар помак који је настао искључиво захваљујући једном броју поступајућих тужилаца, а не систему - истакао је Којић.

Он је додао да Међународна комисија за истраживање страдања свих народа на подручју Сребренице - ради, али да не зна до којих су резултата дошли јер је одлука те комисије да се не оглашава у јавности.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић рекао је да су се борци и старјешине који су осумњичени или оптужени за ратне злочине нашли у тешкој ситуацији да, препуштени сами себи, воде борбу за истину о свом, али у начелу и о положају Српске.

Он је истакао да је то обесправљена групација патриота који су дали немјерљив допринос стварању и одбрани Републике Српске, а да су их све досадашње власти на неки начин запоставиле, због чега је потребно иницирати мјере које би донијеле надлежне институције да им се укаже више пажње.

- То је велики број људи који су остали без материјалне и правне подршке да сами воде борбу за одбрану свог властитог дигнитета и части српског борца и српског народа - указао је Милутиновић.

Савјетник предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да су осумњичени, оптужени и осуђени српски борци и старјешине у компликованој ситуацији и препуштени сами себи да индивидуално воде битке са властитим, углавном скромним ресурсима, без значајније друштвене подршке.

- У јавности се стиче утисак да се ради о тешкој заразној болести тих људи од којих се треба склањати и које треба избјегавати. Они то нису заслужили нити то тако треба бити. Видимо да земље у окружењу имају потпуно институционално организовану помоћ свим тим категоријама људи - навео је Жупљанин.

Он је нагласио да је потребно припремити цјеловит план и програм, те приједлог мјера које би институције требале усвојити и према којима би се требало понашати у будућности, а због пресуда које би се могле одразити на Републику Српску и оцјене дијела међународне заједнице и из ФБиХ према којима су Срби били агресори.