latinica  ћирилица
25/06/2020 |  13:23 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Због инцидената кривично и прекршајно ће одговарати 54 лица

Због инцидената у Црној Гори кривично и прекршајно ће одговарати 54 лица, саопштено је из црногорске Управе полиције.
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције) -
Полиција Црне Горе (Фото: Управа полиције)

У саопштењу је наведено да су се јуче грађани окупљали без пријава јавних окупљања и одобрења у Будви, Подгорици, Никшићу, Бару, Пљевљима, Беранама и Бијелом Пољу и изазивали инциденте, а на на магистралном путу Беране-Бијело Поље покушали и да блокирају саобраћај.

Из Управе полиције су навели да су грађани испољавали висок степен агресивности према полицијски службеницима и угрожавали јавни ред и мир, као и безбједност саобраћаја и да је полиција јуче брутално нападнута од стране окупљених који су на полицијске службенике бацали каменице, стаклене флаше, димне бомбе и друге предмете.

- Полиција је укупно кривично и прекршајно процесуирала 54 особе због изазивања инцидената од којих је ухапшено 41. У инцидентима је повријеђено девет службеника Управе полиције, оштећено је 10 службених возила Управе полиције, а материјална штета је наступила и на зградама општине Будва и будванског Центра безбједности - наведено је у саопштењу.

Службеници Центра безбједности Будва су због јучерашњих инцидената ухапсили девет особа због кривичних дјела.

- Ухапшени су члан организоване криминалне групе чији су иницијали Н.С. /42/ и безбједносно интересантно лице чији су иницијали С.С. /20/, због кривичног дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности. Због сумње да су починили кривично дјело учествовање у групи која је спречавала службено лице у вршењу службене радње полиција је ухапсила лица чији су иницијали М.Т. /35/, П.П. /46/, Н.Ћ. /27/ и С.Г. /35/ - наведено је у саопштењу.

Због почињених прекршаја из члана 11. Закона о јавном реду и миру, ухапшено је безбједносно интересантно лице чији су иницијали Ђ.Ђ. /24/, због прекршаја из члана 7. ухапшена је жена чији су иницијали В.К. /54/, док је због два прекршаја из члана 7. и члана 11. ухапшен мушкарац чији су иницијали Н.П. /38/.

Полиција у Подгорици је синоћ лишила ухапсила 30 лица због инциданта које је група грађана изазивала у ужем градском језгру.

- Полиџија је, због сумње да су починили кривично дјело непоступање по наредби за удаљавање, ухапсила лица чији су иницијали Ф.П. /20/, М.Ђ. /24/, П.Ш. /24/, Б.П. /33/, О.Д. /20/, В.В. /43/, А.Ж. /36/, Д.С. /42/, М.З. /41/, А.Л. /24/, М.Б. /31/, Д.Љ. /26/, М.Ј. /63/, Л.М. /20/, М.В. /32/, В.К. /42/, Ј.П. /34/, З.П. и О.Ш - наведено је у саопштењу.

Из полиције наводе да је мушкарац чији су иницијали Д.Р. /30/ ухапшен због сумње да је починио кривично дјело напад на службено лице у вршењу службене дужности.

- Због почињеног прекршаја из члана 11. Закона о јавном реду и миру полиција је ухапсила лица чији су иницијали М.М. /22/, И.К. /37/, Д.М. /33/, Д.М. /33/, М.Д. /33/ и К.К. /60/. Осим тога, ухапшена су и лица чији су иницијали П.С. /47/, М.В. /21/, Р.Ј. /50/ и Р.М. /24/, због прекршаја из члана 12. Закона о јавном реду и миру - наведено је у саопштењу.

Полиција је због инцидената у Никшићу ухапсила лице чији су иницијали Ј.С. /38/ због кривичног дјела спречавање службеног лица у вршењу службене радње и лице чији су иницијали Ж.Р. /57/, због кривичног дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности.

Издат је прекршајни налог лицу чији су иницијали Б.М. /21/ због прекршаја из Закона о личној карти.

- Полиција ради на идентификовању свих лица која су учествовала у овим инцидентима, а у току су радње према седам лица - наведено је у саопштењу.

Барска полиција је у вези окупљана грађана испред Центра безбједности Бар привела 12 лица од којих је једно било малољетно, а након консултација са надлежним тужиоцем, он се изјаснио да нема елелената кривичне одговорности.

Против лица чији су иницијали К.Д. /21/ поднијета је прекршајна пријава из члана 11. Закона о јавном реду и миру на штету полицијске службенице, која је задобила повреде том приликом.

- Прекршајна пријава је поднијета и против лица чији су иницијали Б.К. /28/ због прекршаја на штету полицајца из члана 11. Закона о јавном реду и миру, док су против лица чији су иницијали Е.Д. /51/, З.О. /29/, Б.Н. /33/, Б.Ш. /36/, М.Ш. /39/, Л.Б. /40/, В.Б. /38/, А.К. /35/, Б.Б. /21/ и А.Д. /16/ поднијете прекршајне пријаве због прекршаја из члана 12 Закона о јавном реду и миру - навели су из црногорске Управе полиције.

У Пљевљима се у пјешачкој зони окупило око 40 лица, која су се након упозорења разишла, а због окупљања два лица су приведена на информативни разговор.

У Бијелом Пољу окупљени су се разишли без инцидената и полицијске интервенције.

Након блокада путног правца Беране-Бијело Поље успостављено је нормално одвијање саобраћаја у веома кратком року, без инцидената и интервенције полиције, јер су се након упозорења полиције грађани мирно разишли.

- И група грађана која се окупила испред Центра безбједности Беране се након упозорења полиције мирно разишла. Полиција је окупљања документовала и са списима предмета упознала надлежног тужиоца - наведено је у саопштењу.