latinica  ћирилица
25/06/2020 |  08:58 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Јањић: Црногорска власт наставља обрачун са СПЦ и Србима

Архијерејски намјесник у Пљевљима, протојереј-ставрофор Саша Јањић рекао је да се плаши да је рјешење о његовој депортацији које му је Гранична полиција Црне Горе уручила 18. јуна наставак обрачуна са Српском православном црквом и прогона српског народа у Црној Гори.
Саша Јањић (фото:mitropolija.com) -
Саша Јањић (фото:mitropolija.com)

Јањић, којем је рјешењем о депортацији забрањен боравак на територији Црне Горе и наређено да државу мора напустити у року од седам дана, нагласио је да се црногорски надлежни органи у својим процесима не воде законом и Уставом, већ искључиво анимозитетом према Србима.

Он је истакао да се у Пљевљима на посљедњем попису највећи број људи изјашњавао као Срби и да говоре српским језиком, те да су процентуално Пљевљаци најприсутнији на литијама.

- Око 75 одсто народа у Пљевљима долази на литије. То је, сигурно, оно што им највише смета. Плашим се да ово није више обрачун само са црквом, већ је циљ ових власти да у Пљевљима на наредном попису буде знатно мањи број оних који се изјашњавају као Срби - рекао је за Глас Српске Јањић који је, према рјешењу, Црну Гору требало да напусти данас, али је оно суспендовано до окончања жалбеног поступка, када се очекује правоснажна одлука.

Он је нагласио да је у Црној Гори свештеник већ 19 година, а у рјешењу о депортацији које му је уручено наведено је да је у Црну Гору први пут ушао 25. децембра прошле године, те да је са повременим прекидима ту боравио до средине јуна, чиме је прекршио дозвољени боравак од 165 дана.

- У жалби сам навео да сам у Црној Гори од 2001. године и да сам се уредно пријављивао до 2012, када ми је први пут ускраћен боравак, на шта сам се жалио Управном суду и добио тај спор - рекао је Јањић, који је родом из Тешња, а у рату је са породицом избјегао у Добој, гдје му и данас живи мајка, и држављанин је Републике Српске, односно БиХ.

Он је додао да често путује јер Пљевља припадају Епархији милешевској, чије сједиште је у Пријепољу, гдје често службено одлази на разговоре са епископом.

- Ово је искључиво политичка одлука и нема никакве везе са законом. Против мене се води још један исти поступак, а мој правни тим ми је објаснио да се о истој ствари не могу истовремено водити два поступка, на шта сам се такође позвао у жалби - рекао је Јањић.

Он је истакао да је став адвоката и правника да ће, ако се у Црној Гори још поштују закони, рјешење о депортацији бити поништено.

- Сви су сагласни да ово нема никакво упориште у закону и ако одлука буде потврђена, она ће бити вануставна. Ја се у Бога надам да ће поштовати законе ове државе и да ћу остати са својим народом у Пљевљима - навео је Јањић.