latinica  ћирилица
08/06/2020 |  09:21 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Аћић: Очекује се већи прилив миграната, Српска може бити само транзит

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић истакао је да се у наредном периоду у БиХ очекује већи прилив миграната, те да је дошло до промјене мигрантских рута кретања према Унско-санском кантону, па се као алтернатива користе српска повратничка села.

- То изазива велики проблем међу становништвом, као и градња кампа Липа. У Српској неће бити изградње мигрантских центара, а њена територија им може бити само транзит - рекао је Аћић за "Глас Српске".

Говорећи о Регионалном стамбеном програму за избјегла и расељена лица, Аћић је навео да је то највећи пројекат који се спроводи у БиХ и Српској када је у питању стамбено збрињавање избјеглица, расељених лица и повратника.

- Ако овај програм заврши у јуну 2022. године, добар дио зацртаних циљева биће испуњен, али не и сви који су постављени на почетку пројекта - додао је Аћић.

Он је навео да је план био да се у БиХ изгради 5.400 стамбених јединица, по 1.800 за Србе, Хрвате и Бошњаке.

- Ријеч је о пројекту са високим стандардима градње, а корисници су лица која немају условну стамбену јединицу у региону, односно БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори. Сарадња у региону је коректна, јер се у овом пројекту сви сусрећемо са истим пословима и проблемима - напоменуо је Аћић.

Аћић је навео да је ријеч о сложеном пројекту у готово свим сегментима, те да су донатори од почетка захтијевали одређене административне процедуре које су биле услов за почетак реализације.

- Дуго је трајао избор корисника, провјеравала се имовина у региону и БиХ, обилазио терен у локалним заједницама, постојао је различит приступ о испуњавању обавеза, односно обезбјеђивању земљишта, прикључака, дозвола. Све је то доводило до застоја у реализацији - објаснио је Аћић.