latinica  ћирилица
05/06/2020 |  15:23 ⇒ 17:32 | Аутор: sputniknews.com

Гујон: Литије у Црној Гори показују свим европским народима пут слободе

Вјерни народ у Црној Гори који учествује на литијама показао је свима нама, не само Србима, већ цијелој Европи да хришћанство и даље живи и да то није ствар прошлости него и садашњости и будућности, оцијенио је француски хуманитарац Арно Гујон.
Арно Гујон (фото: Tanjug / Тања Валич) -
Арно Гујон (фото: Tanjug / Тања Валич)

Коментаришући стање у Црној Гори, Гујон је, током синоћ одржане интернет литије, казао да је по њему данас Српска православна црква најживља Црква у Европи, те да су учесници литија показали да можемо да се боримо за будућност наше деце.

- Први пут у последње вријеме у Европи видимо толико људи који демонстрирају не ради сопственог интереса, материјалног, већ видимо да се народ бори за своје претке, за своју историју, за своју вјеру, за своју дјецу и потомке са жељом да потомци буду оно што су они данас, као што су њихови преци били а то су православци и Срби и то је заиста задивљујуће што показује да имате огромно срце - истакао је Гујон, и захвалио учесницима литија у Црној Гори зато што су, како је казао, "онакви какви јесу".

- Хвала што нећете да се одрекне своје вјере, свог идентитета, своје историје. Хвала што се борите за себе, за свој народ и показујете свим европским народима пут слободе, пут борбе за оно што јесмо и показујте да нисмо, и да не треба да будемо, само потрошачи и конзументи, него да можемо да живимо као народ и као заједница која је везана својом вером, традицијом и својим језиком. Хвала у име свих људи из Европе што сте нам показали храброст, како у Црној Гори тако и на Косову и Метохији, и да не постоје безнадежне ситуације. Увек треба имати наду. Као што Срби на Косову и Метохији имају наду, тако је и ви у Црној Гори имате и зато сам сигуран да ћете истрајати и на крају победити - поручио је током свог гостовања у Интернет литији хуманитарац Арно Гујон.

Он је истакао и да је прелепо видјети солидарност између Срба из Црне Горе и Срба са Косова и Метохије и додао да му је једна од најзанимљивих активности била да се обезбиједи љетовање дјеци из српских енклава на црногорском приморју.

- Нажалост ове године нећемо моћи због ситуације да их водимо , али то никад нећу заборавити, те тренутке, и никад нећу заборавити када дијете које први пут уђе у море узвикне — "па море је слано"!. То је тај доживљај. Не знам од чега ће бити сачињени њихови животи сутра, али знам да никад неће заборавити те тренутке кад су осетили први пут у животу укус мора - истакао је Гујон.