latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:48 | Аутор: Агенције

Потврђени датуми фестивала у Србији

Пандемија ковид-19 је зауставила концертна дешавања још од половине марта, па су организатори морали да одложе или откажу низ концерата најављених за прољеће.
Фестивал Егзит - Фото: РТРС
Фестивал ЕгзитФото: РТРС

Неке манифестације су помјерене, али ипак већина организатора је истрајна у циљу одржавања традиције догађаја.

Након што се епидемија завршила у већини балканских земаља, премијерка Србије Ана Брнабић по препоруци Кризног штаба замолила је Егзит фестивал да се не откаже, већ помакне на каснији љетњи термин.

- Ова вијест постала је једна од водећих протекле недјеље у свјетској музичкој индустрији и донијела тако потребну наду за повратак манифестација и враћања укупног живота у нормалу. Након додатних консултација, и званично су одређени нови датуми за обиљежавање 20 година једног од водећих фестивала свијета и Егзит ће се и дефинитивно одржати од 13. до 16. августа ове године на Петроварадинској тврђави - навели су организатори.

Егзит тим најављује и да ће се овогодишње издање организовати у блиској сарадњи са националаним кризним штабом, а као једна од мјера биће и смањење капацитета фестивала на пола од уобичајних 55.000 посјетилаца по дану. Биће затворени и поједини ровови у којима је иначе смјештено преко 40 бина и зона, али ће најимпресивнија и највећа мјеста на Петроварадинској тврђави која чине Егзит легендарним у свјетским оквирима, као што су централни Мајн стеџ, колосална Денс Арена и култна Но Слип бина, али и још неке мање зоне, овог љета заједно чинити свјетску престоницу музике. Имена извођача још нису званична, јер како наводе организатори, ни они не могу са сигурношћу, још увијек, да потврде.

О препоруци српске премијерке да се Егзит одложи за август извијестили су и бројни глобални медији. Чувени британски лист Гардијан навео је да је Србија успјела да превазиђе здравствену кризу без тежих посљедица, док британски Телеграф истиче процјену да ће до августа епидемиолошка ситуација бити под потпуном контролом у читавој Европи. И амерички Полстар пише о драстичном побољшању здравствене ситуације и преноси како примјер из Србије може помоћи да се убрза опоравак цјелокупне свјетске музичке индустрије.

Осамнаести Београд Бир Фест биће одржан од 20. до 23. августа. Како су организатори изјавили, одржавање фестивала је битно за Београд и Србију, јер манифестациони туризам, поготово сада, мора бити један од најважнијих сегмената развоја туризма. Више детаља о самим фестивалима, програму и садржајима, очекујсе се наредних недеља.

Интернационални нишки џез фестивал Нишвил 2020 одржаће се у пуном формату од 7. до 16. августа, а главни фестивалски програм 13, 14, 15, и 16. августа године на нишкој Тврђави.

Фестивал из Врњачке Бање, који је претходних година побрао бројне награде у региону спреман је да своје четрнаесто издање дочека чак и у промијењеном формату, а према изјавама организатора, да би могли да крену даље, неопходни су помоћ и сарадња са државом.

Држе се заказаног датума фестивала од 6. до 8. августа. Од 4. јуна улазнице су у продаји.

Винд рок фест у Вршцу биће одржан од 30. јула до 2. августа.