latinica  ћирилица
04/06/2020 |  10:46 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Стипендије Владе за ученике смјера бравар-заваривач у Билећи и Гацку

Ученицима који упишу смјер бравар-заваривач у Средњошколском центру "Голуб Куреш" у Билећи, као и у Средњошколском центру "Перо Слијепчевић" у Гацку биће обезбијеђени новчана накнада на мјесечном нивоу од 100 КМ и трошкови превоза, у складу са одлуком Владе Српске да финансијски стимулише упис ђака у одређена дефицитарна занимања.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Директорка Средњошколског центра "Голуб Куреш" у Билећи Здравка Милићевић рекла је Срни да ће у овој школској години бити уписано једно одјељење дефицитарног занимања бравар-заваривач од 24 ученика.

Она је додала да ова установа има одличну сарадњу са фирмом Монтинг енергетика из Требиња, са производним погоном у Билећи у којој ученици већ похађају практичну наставу, те да је неколико ученика већ на прагу запослења, а та пракса ће бити настављена и наредне школске године кроз занимање бравар-заваривач.

- Кроз дуално образовање омогућено је да ученици у школи стичу теоретски дио знања, а практични на радном мјесту код послодавца, јер их ту послодавац обучава и припрема за будући рад. Тако да они могу да ту праксу обављају и ван времена у школи и да добијају новчану накнаду - рекла је Милићевићева.

Она је истакла да ученици показују интересовање за овакав начин образовања, те да се кроз практичну наставу боље припреме за будуће занимање, а и послодавац стиче бољи увид у њихов рад.

Власник фирме Монтинг енеретика, Ранко Бошњак, рекао је да су кад је ријеч о запослењу бравари-заваривачи увијек добродошли у ову фирму која се бави производњом и монтажом процесне опреме, металних конструкција и резервних дијелова за различите индустријске објекте.

Он је додао да је ово занимање бравар-заваривач тражено и у Европи и на нашим просторима, и да га се чак не може довољно произвести колико је неопходан.

Директорка билећког Средњошколског центра Здравка Милићевић рекла је да ће од наредне школске године, осим занимања бравар-заваривач, према плану бити уписано једно одјељење гимназије општег смјера, али и неколико нових занимања која до сада нису била заступљена у овој установи.

- Према плану, од наредне школске године нова занимања која ће бити уписана су одјељење пословно-информатичког техничара, одјељење агротуристичког техничара и одјељење техничара за ЦНЦ технологију - навела је Милићевићева.

Она је додала да очекује да ће и у оквиру ових занимања бити остварена добра сарадња са привредним субјектима на подручју Билеће за извођење практичне наставе.

Директор гатачког Средњошколског центра Александар Пуровић рекао је да је од наредне школске године планом предвиђено да се упише једно одјељење смјера бравар-заваривач.

- Стипендија у износу од 100 марака и дефицитарно занимање је разлог више да се један дио ученика одмах опредијели за то, посебно ови који имају талента за те послове - рекао је Пуровић.

Он је додао да је планом предвиђено да се, осим одјељења бравар-заваривач, у Средњошколски центар "Перо Слијепчевић" у Гацку упишу два одјељења гимназије и једно одјељење машинских техничара за компјутерско конструисање.