latinica  ћирилица
03/06/2020 |  12:23 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Бањалука: Попусти за породице са троје и више дјеце

На подручју града Бањалуке почела је реализација пројекта "Поносна картица 2020 - цијена минус за три плус", који ће родитељима са троје и више дјеце омогућити попусте приликом куповине робе и кориштења услуга код одређених привредних субјеката.

Фондација "За живот" из Бањалуке постала је ексклузивни носилац пројекта за БиХ, те почела његову реализацију на овим просторима у сарадњи са "Покретом за децу три плус" из Чачка.

Драган Дакић из ове фондације је појаснио да је реализација почела од 1. јуна, а да је одзив корисника до сада изузетно добар.

"За само два-три дана успјели смо да направимо регистар од више од 700 будућих корисника, а процјењује се да на подручју града Бањалуке живи око 1.000 породица са троје и више дјеце", рекао је Дакић на конференцији за новинаре у Бањалуци, додавши да је добар и одзив привредних субјеката.

Он каже да ће до 15. јуна бити потписани први уговори са будућим корисницима, те додаје да би до половине јула требало да буде организована прва подјела картица.

- У Србији су уштеде на годишњем нивоу за вишечлане породице по овом основу око 1. 000 евра, а према прелиминарним истраживањима у Српској би то требало да буде и више од 2.000 КМ - навео је Дакић и додао да ће пројекат бити реализован и у другим локалним заједницама у Српској.

Према његовим ријечима, попуст функционише тако да сам привредни субјект одређује којег дијела марже се одриче у корист подршке вишечланим породицама.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у Градској управи Бањалуке Невен Станић рекао је да је данас озваничена подршка и сарадња Града Бањалука, односно овог одјељења и Фондације "За живот".

- Подршка града се не огледа само у декларативном смислу, већ ћемо овај пројекат подржати и финансијски, тачније - помоћи ћемо израду и штампање поносних картица - рекао је Станић.

Према његовим ријечима, овај пројекат би требао да има више ефеката код породица са троје и више дјеце након епидемије вируса корона јер је дошло да смањења привредних активности, плата и других прихода.

Станић је нагласио да ово одјељење посљедњих година има добру сарадњу са Удружењем породица са четворо и више дјеце и да на овај начин проширује обухват на породице са троје и више дјеце.

- Постоји велики одзив привредних субјеката и позивам и друге да се укључе у овај пројекат - рекао је Станић.