X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
02/06/2020 |  19:52 ⇒ 20:15 | Извор: РТРС

Б.Петровац: Српски повратници на сталном удару миграната (ВИДЕО)

Од отварања мигрантског кампа у селу Липа, у Федерацији БиХ, све је више миграната и у Босанском Петровцу. Становништво, међу којима и српски повратници, не осјећају се безбједно. Додатни разлог за то су провале у стамбене објекте и крађе, које су постале учестале.
Мигранти у Петровцу - Фото: РТРС
Мигранти у ПетровцуФото: РТРС

На мети миграната нашао се Мирко Кецман, из села Смољана код Босанског Петровца. У току ноћи, 9. маја украли су му аутомобил, који је пронађен након неколико дана у Великој Кладуши.

- Они су нашли седам миграната у мом ауту. На ауту је било неких штета које сам ја морао да санирам, нажалост они за своје провале неодговарају - каже Мирко Кецман.

На удару су и приватне куће на подручју Босанског Петровца, у које мигранти све чешће проваљују. Грађани страхују и од још горег сценарија.

- Непознати се људи крећу, никакве контроле то је самим тим довољна непријатност не треба ништа специјално да се деси, а тим још горе ако се деси - поручује Душанка Атлагић.

Маринко Мрђа из Босанског Петровца страхује од миграната.

- Стари народ затворио се у куће. Гдје нема никога провиру, провалили су већ у неколико кућа - истакао је Мрђа.

Локалне власти тражиле су помоћ од надлежних полицијских служби, али кажу, нису добили потребну подршку.

- Ако не буде, а видимо да слабо се напредује у томе рјешавању, ми ћемо размотрити ситуациј да кроз повјеренике цивилне заштите организујемо некаво патролирање по тим најугроженијим локацијама и да покушамо заштити наше грађане - поручио је Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац.

Одбор за заштиту права Срба донио је закључке које је предложио властима УСК и Босне и Херцеговине.

- Тражимо да се почне запошљавање нових полицајаца на територији Унско – санског кантона. Тражимо да се формирају нове полициске станице у српским селима Унско санском кантону, трржимо да се поштује национална структура полицајаца који ће бити запослени у српским селима - изнио је захтјеве Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФбиХ-а .

Такође, од најзначајнијих нивоа власти у БиХ-а, траже почетак преговора о реадмисији мираната, али и да постојећи мигратски камп у селу Липа између Босанског Петровца и Бихаћа, буде затвореног типа.