latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:46 ⇒ 19:47 | Аутор: АТВ

Одбијен закључак којим се тражи Новалићева оставка

Представнички дом Парламента Федерације није усвојио закључак којим се тражи оставка премијера Фадила Новалића и Владе ФБиХ, а који су потписали клубови пет странака. Оставке су тражили СДП, НС, НБ, ПДА и СББ због афере респиратори. Кад су се на крају сабрали гласови, закључак је пао.

- За све три кључне личности смо јасно навели у образложењима због чега тражимо одговорност и моралну и свакку другу и наравно Влада која ни у редовним условима није одговарала свему ономе што је требало, одрођена од грађана, парламента - рекла је Алма Кратина, предсједник Клуба посланика ДФ-а.

Ванредну сједницу федералног Парламента шеф Клуба СДП-а назвао је циркусом. Дамир Машић, који је и предсједник Комисије за безбједност раније је поручио да су све набавке Федералне управе цивилне заштите сумњиве као кованица од седам марака.

Сумњу у причу око респиратора изразило је Тужилаштво БиХ које је и предложило мјеру притвора за актере које је Суд БиХ одбацио и пустио их да се бране са слободе.

Главни тужилац, Гордана Тадић, данима говори да јој је, због свега, угрожена безбједност и да јој се пријети. Пријетње Тадићевој, и њењ породици, упућене су на друштвеним мрежама а све истражује и СИПА.

- Државна агенција за истраге и заштиту предузима све мјере и радње из своје надлежности у циљу откривања починилаца тог дјела. Сипа поступа у партнерству и координацији са другим надлежним институцијама и агенцијама, укључујући Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ, Дирекцију за координацију полицијских тијела и Тужилаштво БиХ - истакао је Лука Миладиновић, портпарол СИПА-е.

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ о једномјесечном притвору за премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника компаније "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, који су осумњичени за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона марака буџетског новца.

"Сребрена Малина" још није платила ПДВ за респираторе, па тренутно УИО дугује 473.000 KM, потврдио је то за федералне медије портпарол УИО Ратко Ковачевић. Поред тога, преосталих 20 респиратора је и даље на Аеродрому Сарајево.