latinica  ћирилица
01/06/2020 |  11:07 | Аутор: СРНА

Грубеша: Усвојити стратегију док не буде касно

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је Срни да ће, уколико буде усвојена ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина, бити створени предуслови да се сви предмети распореде и процесуирају "у ово мало времена што је остало да се то заврши, док докази не буду заувијек изгубљени".
Јосип Грубеша - Фото: Глас Српске
Јосип ГрубешаФото: Глас Српске

Након што су бошњачка удружења крајем прошлог мјесеца поново почела да врше притисак на Савјет министара како би оспорили ревидирану стратегију коју су усагласили правни експерти у БиХ заједно са представницима Европске комисије још прије више од двије године, Грубеша је оцијенио да је постало беспредметно коментарисати разна саопштења за јавност која се односе на ревидирану стратегију.

- Посебно је беспредметно коментарисати различита удружења, експоненте одређених препознатљивих политичких опција, којима је очигледно циљ да се само њихова правда задовољи, док не цијене нити имају разумијевања за друге жртве - рекао је Грубеша.

Он је нагласио да нема намјеру и да се неће извињавати за посао који су урадили стручњаци јер није он сам сјео и написао стратегију нити је она сачињена на штету било чије жртве, па тако ни бошњачке.

- Од нас се тражило да додамо појашњења појединих дијелова стратегије, да направимо преглед регионалне сарадње, и све смо то уз помоћ и подршку Европске комисије сачинили и доставили - подсјетио је Грубеша.

Министар правде у Савјету министара навео је да анализу урађених предмета не може он направити јер то није у надлежности Министарства.

- А како Тужилаштво БиХ као самосталан и независан орган не одговара министру правде БиХ, тако им и не могу говорити шта и како да раде, а поготово наредити. И да којим случајем предложим измјене у прописима да могу тражити било какве податке од правосуђа, па и статистичке, иста та удружења би се опет окренула против мене, оптужујући ме да желим успоставити контролу и утицати на независно правосуђе - констатовао је Грубеша.

Грубеша је истакао да ово није начин да се "политичком манипулацијом путем удружења унилатерално штите права оних које представљају".

- Нажалост, овим се само постиже супротан ефекат и на тај начин спречавају неке жртве да добију своју правду, а што им је изгледа и циљ - истакао је Грубеша.

Он је навео да правосуђе ради и без стратегије, али "с обзиром на то да досадашњи модалитети нису адекватни да се сви предмети процесуирају, овај се посао неће ни завршити ако се нешто не уради".

Грубеша је истакао да ревидирана стратегија предвиђа, према ставовима домаћих али и страних стручњака, добру платформу за то.

- Жао ми је што краткорочни политички интереси и политикантство, а у правилу се јављају пред неке изборе, одаслани преко својих препознатљивих политичких филијала, спречавају и онемогућавају да шира друштвена заједница препозна погенцијал и ширину овог материјала и дају му шансу да ово значајно поглавље за будућност наше земље оставимо иза нас и посветимо се европском путу, ослобођени хипотеке прошлости - поручио је Грубеша.

Бошњачка удружења су оптужила Грубешу да опструише усвајање Ревидиране стратегије и траже од Савјета министара да захтијева од надлежних хитно преиспитивање сарадње са Србијом и Хрватском на процесуирању ратних злочинаца.

Та удружења уз подршку бошњачких министара у прошлом сазиву са сједница Савјета министара скидала су са дневног реда стратегију на чије усвајање чекају и Суд и Тужилаштво БиХ и правосудне институције у Републици Српској и Федерацији БиХ.