latinica  ћирилица
31/05/2020 |  08:34 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Нереди широм САД, хаотично стање у Минеаполису и Сијетлу (ВИДЕО)

Протести због убиства тамнопутог Џорџа Флојда настављени су и ноћас широм САД, једна особа је погинула, новинарка је тешко рањена, а у многим подручјима уведен је полицијски час и активирана Национална гарда.
Протести у Лос Анђелесу (фото: Jason Armond / Los Angeles Times) -
Протести у Лос Анђелесу (фото: Jason Armond / Los Angeles Times)

Протести су забиљежени у најмање 30 градова, а у Минеаполису и Сијетлу је хаотично стање. Једна особа погинула је Индијанаполису, али детаљи о томе нису познати, јавља Си-Ен-Ен.

Након случаја из Луивила, гдје је полицајац сузавцем гађао новинарку током телевизијског преноса, у Минеаполису, који је на ивици рата, рањена је новинарка Линда Тирадо.

Тирадо, новинар и фоторепортер, активиста и писац, остала је без лијевог ока током протеста у Минеаполису, пошто је полиција погодила гуменим метком.

Она је изашла на улице да би фотографисала сцене са улица, али је након полицијске интервенције, задобила тешку повреду.

Медији јављају да је њој од ударца гуменог метка практично пукло око. Инцидент се догодио код полицијске станице Минеаполиса која је касније спаљена до темеља, јавља АП.

Она је на друштвеним мрежама написала да је трајно изгубила вид на лијевом оку, али да јој то није "фотографско око" и да није крај каријере, већ да неће моћи да вози.

У Сијетлу су демонстранти су палили возила, разбијали излоге и прозоре а у више наврата дошло је до сукоба са полицијом која је употријебила бибер спреј, јавља мрежа Си-Ен-Би-Си.

Полицијски час уведен је у Атланти, Сијетлу, Лос Анђелесу, Чикагу, Филаделфији, Коламбасу, Питсбургу, Денверу, Солт Лејк Ситију, Нешвилу и Минеаполису.

Гувернери Минесоте, Џорџије, Охаја, Вашингтона и Кентакија мобилисали су Националну гарду.

Амерички предсједник Доналд Трамп и Пентагон саопштили су да су спремни да распореде војску у Минесоти ако буде потребно.

Полиција у Филаделфији саопштила је да је ухапсила 14 људи и да ће наставити са тим. У овом граду рањено је 13 полицајаца.

У Питсбургу је ухапшено неколико десетина људи, а четири полицајца су рањена и пребачена у болницу. Рањена су и три локална новинара када су их напали демонстранти.

Полиција је у многим градовима употријебила сузавац и гумене метке. Демонстранти су у више градова палили полицијска возила.

У Чикагу су демонстранти гађали полицију камењем, која је одговорила сузавцем. Више људи је ухапшено.

Полиција у Лос Анђелесу испалила је гумене метке на демонстранте који су полицију гађала боцама и палили полицијска возила. На снимцима на друштвеним мрежама види се како се демонстранти пењу и газе полицијска возила.

Маса се окупила и испред Бијеле куће у Вашингтону, а у Атланти у Џорџији оштећен је велики број зграда и институција, а у неким подручјима проглашено је ванредно стање.

Полиција у Атланти ухапсила је 51 особу због кршења полицијског часа и наношења штете имовини.

Полиција Њујорка ухапсила је више од 100 људи. На Менхетну и у Бруклину запаљено је 15 полицијских возила. У Њујорку је у једном моменту полицијска својим возилом практично ушла међу демонстранте.

Трамп је за насиље окривио "пљачкаше и анархисте".

Флојд /46/ убијен је приликом привођења у Минеаполису почетком седмице. Бивши полицајац Дерек Шовин /44/ оптужен је за његово убиство и он ће се сутра појавити пред судом.

Шокантан видео стиже из Брооклyна гдје су два полицајца аутима прегазила просвједнике, који су их прије тога напали.

Погледајте видео: Полицајци прегазили просвједнике

 Полиција у Бруклину газила демонстранте

Шокантан видео стигао је из Бруклина гдје је полицијски аутомобил газио демонстранте, након што су их ови напали.

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио рекао је да га је јако узнемирио тај инцидент и да му је жао што су то полицајци учинили.

- Гледам протесте годинама, али они овдје пријете полицајцима и желе их повриједити. То се није догодило у историји просвједа овога града. Полицајци су овдје били у таквој ситуацији да су их напали и они су морали побјећи од тога. Разумијем их, нашли су се у немогућој ситуацији - рекао је Де Блазио и додао да неће објавити полицијски сат, иако је у Њујорку синоћ стање било најгоре.