latinica  ћирилица
30/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Римчева и још четворо мјесец дана у истражном притвору

Дојучерашњем државном секретару Министарства управе Хрватске Јосипи Римац и за још четвири лица одређен је једномјесечни истражни притвор због сумње у умијешаност у више кривичних дјела у области привредног криминала.
Ухапшена и Јосипа Римац (фото: abcportal.info) -
Ухапшена и Јосипа Римац (фото: abcportal.info)

У истражном притвору биће и Наташа Турбић, Ружица Њавро, Маринко Токмачија и Анте Сладић.

Жељко Гулишија, адвокат Јосипе Римац, најавио је да ће уложити жалбу на ову одлуку.

Римчеву, која је и бивши градоначелник Книна, не сумњиче се само за погодовање инвеститору вјетроелектране Крш-Пађене и примање мита од 45.000 евра, већ и за погодовање у вези са државним подстицајима.

Хрватски медији јављају да је акција изведена муњевито када је Римчева сазнала да је истражни органи прислушкују и прате.

Римчева и још 12 државних функционера и предузетника сумњиче се за кривична дјела трговања утицајем, злоупотребе положаја и овлашћења, давање мита и давање мита за трговање утицајем, те примање мита.

Пријављени су и власник групације "Лагер" и фирме "Ц.Е.М.П." Миленко Башић, извршни директор "Лагера" Драган Стипић, предсједник Управе "Хрватских шума" Крунослав Јакупчић, шеф сплитске испоставе "Хрватских шума" Иван Мелван и директор Хрватске енергетске регулаторне агенције /ХЕРА/ Томислав Јурековић.

Уз њих, пријављени су шибенски предузетник Анте Сладић, загребачки предузетник Јосип Равлић, ХДЗ-ов кнински градски вијећник Маринко Токмачија, секретар кабинета Министарства пољопривреде Ружица Њавро, начелник Грачаца Наташа Турбић, кнински предузетник Никола Лапчић и јуче смијењени помоћник министра привреде Ана Мандац.