latinica  ћирилица
29/05/2020 |  21:15 | Аутор: СРНА

Бошњаци не желе измјене Изборног закона

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић изјавио је да је СНСД очекивао измјене Изборног закона БиХ, али да Бошњаци то очигледно не дозвољавају, првенствено због хрватског фактора.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

- Ми немамо никакав проблем и да се Изборни закон промијени и да се постигну неки елементи, али је очигледно да сада нема услова за то. Овај Изборни закон је пун парадокса што говори и примјер да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић на изборима 2018. године изабран са већим бројем гласова од бошњачког члана Шефика Џаферовића - рекао је Петровић.

Он је истакао да свако зна да у БиХ има 17 одсто Хрвата, 48 одсто Бошњака, те да није нормално да хрватски члан Предсједништва БиХ добије више гласова од бошњачког.

- Бошњаци због тога не желе измјене Изборног закона јер сигурно не би оригинално хрватско гласачко тијело изабрало њега /Комшића/ и то је јасно свима. То је нека шематика у бошњачком тијелу коју они упорно раде, понижавају хрватски фактор, и наравно ми смо им непрестана мета од Дејтона наовамо - рекао је Петровић за АТВ.

Петровић је убијеђен да Бошњаци неће успјети да пониште резултате Дејтонског споразума, а то је њихов циљ - мајоризација и хрватског и српског народа у БиХ.

Петровић каже да је СНСД у Сарајеву матиран, што СДА и друге странке и желе, тако да не може повући потез, јер има једног партнера који игра игру по принципу "мало Слађа, мало Зорка", односно није се опредијелио за партнерски однос за функционисање овог Савјета министара, него иде мало лијево, мало десно.

- СДА је успио да направи фронт у српском корпусу, ми то нисмо успјели у бошњачком. Када је питање Републике Српске, бошњачки корпус је комплетан. Када је у питању Српска, постоје елементи који су опозициони. Неко ко је опозиција могао је рећи СДА - "ви сте власт, не требате с нама, ви сте договорили четворогодишњи мандат". Међутим они су улетјели, по принципу "дајте да рушимо српски корпус из Српске" односно репрезентацију. Зна се ко руши репрезентацију - рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, догодило се да СДА сада оживљава коалицију коју су од 2014. до 2018. године имали са СДС-ом и ПДП-ом.

- То није логично, то је коалиција, ми имамо партнерски однос. Желимо да формирамо власт гдје не би била угрожена Република Српска. Видјели сте, реаговали су и ЕУ и америчка Амбасада у вези са расподјелом средстава ММФ-а. И то неко кочи, гувернер или тако даље у Централној банци, не жели да подијели новац у процентима који је договорен. Ро што они имају проблем у Федерацији БиХ, то је њихова ствар - истакао је Петровић.

Петровић каже да би они и вољели да СНСД није на овим функцијама на нивоу БиХ.

- Догодило се да је успостављен Савјет министара и то њима не одговара и они покушавају да направе хаотично стање, да то не функционише, да нема никаквих активности, да не дође никакав новац за развој и оџање система Републике Српске. Оно имају своје циљеве-опозиционе, само што су нажалост против стабилности Српске и ту коалицију СДС-а, ПДП-а и СДА чувају и њихов циљ је, након десет изгубљених избора - да се сруши ова власт пошто-пото. Они не размишљају о томе шта би направили сада - закључио је генерални секретар СНСД-а Лука Петровић.