latinica  ћирилица
29/05/2020 |  20:07 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Објављен конкурс за упис у први разред средњих школа (ВИДЕО)

Министарство просвјете и културе објавило је конкурс за упис у први разред средњих школа. Планиран је упис 10.969 ученика, за 13 струка у 106 занимања. Ученици, који упишу дефицитарна занимања, добиће стипендију од 100 КМ мјесечно.
Средња школа - Фото: РТРС
Средња школаФото: РТРС

У Средњошколском центру Приједор расписан је конкурс за упис ученика у први разред, а како истичу, један од стратешких циљева је да сваке године уведу нова занимања, потребна на тржишту рада.

- Када су у питању занимања која уписујемо у три струке, у струци здравства, за занимање медицински техничар уписујемо 24 ученика, за зубно – стоматолошког техничара такође 24 ученика, као и за акушерско гинеколошког техничара исти број - рекао је Александар Миљешић, директор СШЦ Приједор.

Жељко Торбица, професор хемије и стручних предмета из хемијске струке навео је да се ове године уводи ново занимање, графички техничар. С обзиром на потребе графичке индустрије, како каже, одлучили су се на овакво занимање.

Влада Српске од ове године стимулисаће ученике да се образују за дефицитарнa занимања, а они који изаберу да се школују за неки од тражених заната имаће плаћен превоз и мјесечну стипендију од 100 КМ.

- То значи да ћемо за све оне ученике који желе да упишу смјерове који су дефицитарни на подручју тржишта рада у датој локалној заједници обезбиједити 100 КМ на мјесечном нивоу у облику стипендије. Обезбиједићемо и бесплатан превоз за све оне који имају потребу за истим. Мислимо да су ове мјере довољне и на неки начин искорак Владе Српске да са Привредном комором направи нове уписне политике - истакла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Премијер Радован Вишковић покренуо је ову иницијативу јер, како је истакао, на тај начин жели да охрабри младе да се у што већем броју упишу у средње школе у којима ће стећи праксу и знање за неко од дефицитарних занимања.

Осим што ће им бити обезбијеђен превоз и џепарац за школу, ученици ће по завршетку школовања имати осигуран и посао, рекао је Вишковић.