latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:28 | Аутор: СРНА

Помпео посједује вјеродостојне информације против Зукића

Државни секретар САД Мајкл Помпео посједује вјеродостојне информације да је бивши генерални секретар СДА Амир Зукић био умијешан у значајну корупцију која је представљала подривање владавине закона и јавних институција у БиХ, због чега је непожељан у САД, рекли су данас из Амбасаде САД у БиХ.
Амир Зукић - Фото: dnevni avaz
Амир ЗукићФото: dnevni avaz

- Корупција наноси значајну штету економији, друштву и безбједности, омогућава организован криминал, те подрива повјерење у владавину закона и власт, што директно утиче на безбједносне, економске и спољнополитичке националне интересе САД, а, вјерујемо, и на исте интересе партнерских држава попут БиХ - навели су из Амбасаде.

У америчкој Амбасади за Н1 су рекли да одлуке попут ове нису временски ограничене, а када државни секретар прибави вјеродостојне податке о томе да је службеник директно или индиректно укључен у значајну корупцију или грубо кршење људских права, дужан је да га стави на листу или идентификује тог службеника и чланове његове уже породице у складу с одјељком 7031 /ц/, јавно или приватно.

Када је особа стављена на листу у складу с одјељком 7031 /ц/, то значи, објашњавају у Амбасади, да она неће добити визу за путовање у САД.

У америчкој Амбасади истичу да ће државни секретар користити своје надлежности за борбу против корупције на глобалном нивоу.

- Државни секретар ће наставити да користи ову надлежност и сва расположива средства за борбу против корупције на глобалном нивоу. Зависно од посебних околности неке се одлуке о стављању лица на ову листу објављују, а неке не - кажу у Амбасади САД у БиХ.

Амерички државни секретар Мајкл Помпео објавио је синоћ да је бившем посланику у Парламенту Федерације БиХ Амиру Зукићу забрањен улазак у САД због његове умијешаности у корупцију.

На интернет страници Стејт департмента објављено је да је у свом званичном капацитету посланика у федералном Представничком дому и генералног секретара СДА Зукић био умијешан у дјела корупције која су нарушила владавину закона у БиХ.