X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/05/2020 |  12:02 ⇒ 20:17 | Извор: СРНА

Обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса у бањалучкој касарни "Козара" и полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима, данас је обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске, уз поруку да се обиљежавањем овог датума чува и његује традиција ВРС.

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је новинарима да су Први и Други крајишки корпус Војске Републике Српске дали одлучујући допринос стварању и очувању Српске.

- Припадници Првог и Другог крајишког корпуса ВРС који су живот оставили на границама Републике не могу, не смију и никада неће бити заборављени - поручио је Рогић.

Рогић је рекао да БОРС заједно са Трећим пјешадијским /Република Српска/ пуком настоји да очува сјећање на лик и дјело погинулих сабораца, чиме се чува и Република Српска.

Пензионисани генерал-потпуковник ВРС Момир Зец рекао је новинарима да је Први крајишки корпус током рата имао око 116.000 бораца, од којих је око 7.000 погинуло, а 22.778 је рањено.

- Први крајишки корпус током рата имао је више борбених операција, а најважнија офанзивна операција је била пробијање коридора кроз Посавину 1992. године, те одбрамбена операција западног дијела крајишког ратишта 1995. године од агресије Хрватске војске у садејству са Армијом БиХ и ХВО-ом - истакао је Зец.

Фото: СРНА

Он је рекао да је у току рата Први крајишки корпус држао око 55 одсто територије данашње Републике Српске и око 1.100 километара фронта.

Пензионисани пуковник ВРС Микајло Митровић рекао је да је Други крајишки корпус имао око 18.000 војника, те да је погинуло више од 2.000 бораца, чиме је дат велики допринос у стварању Републике Српске и заштити српског народа од геноцида на овим просторима.

Он је рекао да је корпус формиран 1992. године наређењем команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића са задатком да сачува српски народ од геноцида у сјеверозападном дијелу тадашње БиХ.

Вијенце и цвијеће на спомен-плочу положили су делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, БОРС-а, града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска пука/, те демобилисани борци Првог и Другог крајишког корпуса.

Обиљежавању су присуствовали савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, те командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Милан Радојчић.