latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:20 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Кулина: Гувернер остао при личном ставу, нема расподјеле средстава ММФ-а ентитетима

На сједници Управног одбора Централне банке БиХ није постигнут договор о расподјели средстава Међународног монетарног фонда ентитетима.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Члан Управног одбора из Републике Српске Драган Кулина изјавио је Срни да је гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић остао при свом ставу да неће да потпише одлуку о пребацивању средстава на ентитетске подрачуне, док не добије одлуку Савјета министара.

- Колега /члан Управног одбора Централне банке из Републике Српске Радомир/ Божић и ја смо понудили аргументе који нису занемарљиви, према којима постоје предуслови да се средстава ММФ-а пребаце ентитетима, али је гувернер остао при свом ставу, који није став Централне банке, нити је неко из њених организационих дијелова дао мишљење да је то тако - истакао је Кулина,

Он је додао да Софтић неће да потпише одлуку о пребацивању средстава на ентитетске подрачуне, док не добије одлуку Савјета министара.

Према његовим ријечима, та одлука Савјета министара суштински ништа не мијења, односно било би само поновљено оно што је наведено у Писму намјере, односно омјер о расподјели средстава на ентитете.

- Нашли смо се у једној ситуацији у којој се нисмо успјели договорити са гувернером, без обзира што смо понудили бројне аргументе које смо пронашли у уговору између Централне банке и Министарства финасија и трезора у Савјету министара, према коме Банка треба да поступа у складу са меморандумом - појаснио је Кулина и додао да према овом меморандуму постоје сви предуслови да се новац пребаци на подрачуне ентитета.

Он је рекао да је ријеч о сложеној административној ситуацији, те да је проблем расподјеле средстава ММФ-а "генерисан на неком другом мјесту, из неког другог разлога".