X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
28/05/2020 |  17:47 ⇒ 18:00 | Извор: srpskainfo.com

Вишковић: Влада Српске ће стимулисати дефицитарна занимања

Влада Републике Српске ће од ове године стимулисати ученике да се образују за обављање дефицитарних занимања, а сви они који изаберу да се школују за неки од тражених заната имаће плаћен превоз у школу и мјесечну стипендију у износу од 100 КМ.
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске)Фото: Тwitter

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је и покренуо ову иницијативу јер, како је истакао, на тај начин жели да охрабри младе да се у што већем броју упишу у средње школе у којима ће стећи праксу и знање за неко од дефицитарних занимања.

Осим што ће им бити обезбијеђен превоз и џепарац за школу, ученици ће по завршетку школовања имати осигуран и посао.

– Морамо почети да радимо на томе да се млади људи не школују за бирое рада већ их требамо школовати за производњу. С обзиром на то да ће ускоро почети упис у средње школе задужено је Министарство просвјете и културе Републике Српске да крене и у промотивну кампању како би дјеца на вријеме добила информацију која су то дефицитарна занимања код нас и у које школе требају да се упишу- истакао је Вишковић, а преноси Српскаинфо.

Он истиче да је о овоме разговарано и са пословном заједницом са којом је договорено да сви они који заврше школовање за неко од понуђених дефицитарних занимања имају обезбјеђено радно мјесто.

Вишковић истиче да је свјестан да су многи родитељи у тешкој материјалној ситуацији па се на овај начин жели и њима олакшати јер неће морати размишљато како ће им дијете отићи у школу и да ли ће имати новца за ужину.

– Стотину марака мјесечно за једног средњошколца је пристојна сума која ће му омогућити да има новаца за ужину и да не размишља да ли ће родитељ моћи да му да новац или не. Списак дефицитарних занимања је већ направљен и биће јавно објављен. Све је рађено у сарадњи са локалним заједницама, привредницима, Републичким педагошким заводом и Министарством просвјете и културе – појашњава Вишковић.

Он додаје да је Министарство просвјете и културе још раније тражило од локалних заједница да им доставе списак дефицитарних занимања и на основу тога је формиран регистар који ће ових дана бити јавно објављен.