X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
28/05/2020 |  13:05 ⇒ 13:07 | Извор: СРНА

Савић: Уредбе са законском снагом доношене у складу са Уставом

Уредбе са законском снагом за вријеме трајања ванредног стања донијете су у складу са Уставом Републике Српске и ту не постоје никакве дилеме јер су били испуњени предвиђени услови, а у поступку њиховог доношења нису прекршене одредбе Устава које регулишу ова питања, оцијенио је савјетник предсједника Народне скупштине Српске Матеј Савић.
Матеј Савић (Фото: demoszvornik.com) -
Матеј Савић (Фото: demoszvornik.com)

Савић је истакао да је ситуација у вези са уставним основом за доношење уредби постала чиста оног момента када је Народна скупштина прогласила ванредно стање за територију Републике Српске, на основу члана 70 Устава Српске, чиме је имплицитно омогућена примјена члана 81 који регулише то питање.

- Ванредно стање у Републици Српској се проглашава на основу члана 70 Устава, гдје је предвиђено да је то искључива надлежност Народне скупштине, а тако одређен институт ванредног стања се и примјењује активацијом члана 81 што се покушава представити као спорна ситуација - рекао је Савић Срни.

Он истиче да се у складу са претходно наведеним може закључити да за вријеме ванредног стања, доношењем уредби са законском снагом, институције Републике Српске нису изашле из Уставом предвиђених оквира, али ће коначни став у вези са тим свакако дати Уставни суд Српске.