latinica  ћирилица
28/05/2020 |  08:37 ⇒ 08:40 | Аутор: РТС

Историјско лансирање одложено за суботу, олуја помутила планове Насе и "Спејс екса"

Скоро десет година након пензионисања „спејс-шатл“ програма, Наса и "Спејс екс" одложили су историјско полетање „фалкон“ ракете која је требало да на Међународну свемирску станицу однесе америчке астронауте, чиме би САД после скоро 10 година поново биле у стању да шаљу људе у свемир.
Амерички астронаути шетају свемиром (Фото:NASA.Ricky Arnold) -
Амерички астронаути шетају свемиром (Фото:NASA.Ricky Arnold)

Америчка агенција за истраживање свемира и компанија "Спејс екс" биле су приморане да због веома лоших временских услова одложе лет астронаута – први послије скоро десетогодишње паузе од када је укинут програм "спејс-шатла" у јулу 2011. године.

Насин администратор Џим Брајденстин потврдио је да је лансирање помјерено за суботу, истичући да због временских услова нису хтели да угрозе безбједност посаде што је свима главни приоритет.

- Покушаћемо поново у суботу у 15.22 часова (21.32 по нашем времену) - навео је Брајденстин.

Главни кривац што је полијетање одложено је тропска олуја Берта, која је, иако није директно погодила Флориду, узроковала формирање тешких кишоносних облака изнад Кејп Канаваерала.

- Разумијемо да су сви помало утучени, али и овакве ствари се дешавају. Сви смо били спремни данас, али услови просто нису били добри, рекао је астронаут Боб Бенкен, који је заједно са Дагом Харлијем требало да одлети у капсули "кру дрегон".

Амерички предсједник Доналд Трамп, који је дошао на Флориду да прати полијетање, обећао је да ће се вратити у суботу.

- Хвала Наси и Спејс ексу на њиховом мукотрпном раду и лидерству. Једва чекам да се вратим у суботу - написао је Трамп на Твитеру.

Лансирање би у још једном аспекту требало да понесе епитет "историјско" – биће то први пут да ће људи бити послати у свемир на лјетелици коју је развила приватна компанија.

Тиме би могло да дође до експанзије приватног сектора и новог доба у којем ће приватне компаније, а не владе, слати људе у свемир.

- Ово је остварење сна за мене и све људе у 'Спејс ексу'. Да ми је неко рекао 2002. године да ћу са Насиним администратором упознавати астронауте и стајати поред ракете на лансирној рампи 39А у Кејп Канавералу, помислио бих: 'Човече, не знам о чему ти причаш' - написао је Маск пар часова пре планираног лансирања.