latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:54 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Чубриловић у Требињу: Вишечлане породице су богатство друштва

Вишечлане породице богатство су Републике Српске, и треба да имају пуну подршку друштва, истакао је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, током посјете Удружењу "4 плус" у Требињу.
Чубриловић у Требињу - Фото: СРНА
Чубриловић у ТребињуФото: СРНА

Покренута је иницијатива да мајке из вишечланих породица добију запослење или на други начин буду материјално збринуте.

Вишечлане породице не треба посматрати као социјалну категорију, него као стуб друштва, а мајке из таквих породица - као витални национални интерес, истакли су представници Удружења вишечланих породица 4+.

Суштински проблем вишечланих породица је незапосленост.

- Друштво не треба да нас карактерише као породице лошег социјалног стања, ако је вишечлана породица, не значи да је социјални случај - исткла је Александар Сарић, предсједник Удружења вишечланих породица 4+, Требиње.

Питање вишечланих породица треба рјешавати системски, њихова права дефинисати законом, а за дјецу увести олакшице, поручено је са састанка.

- Конкретно мајка, да има право на запослење, државни посао, а уколико то не жели да има адекватну накнаду - напоменула је Весна Куртовић, члан НО Удружења 4+, Требиње.

Чубриловић је поручио да су вишечлане породице богатство Српске, и да према њима треба тако и да се односимо.

- Да ли дајемо више наде, него што урадимо, и тога има, али ако имамо богатство, онда као друштво треба да се односимо као према правом богатству, сигурно да иницијативе које се покрећу од мајки са четворо или више дјеце биће подржане - истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је пружио подршку и требињском Удружењу Бебе, које окупља породице са проблемом стерилитета. Његови чланови истакли су да Српска финансира три вантјелесне оплодње, а Град Требиње још једну.

У посљедњих десетак година, вантјелесном оплодњом, у шест општина Источне Херцеговине рођено је 128 беба.