X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/05/2020 |  13:34 ⇒ 13:47 | Извор: СРНА

Подршка вишечланим породицама

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас се у Требињу састао са представницима Удружења "Четири плус", којем је уручио материјално-техничка средстава, те истакао да ће оваква удружења широм Српске имати његову пуну подршку.
Требиње - Чубриловић са представницима Удружења "Четири плус - Фото: СРНА
Требиње - Чубриловић са представницима Удружења "Четири плусФото: СРНА

- Овакве породице су богатство друштва, камо среће да имамо што више оваквих породица, поготово овдје у Требињу и Херцеговини, а сигурно да их недостаје у цијелој Републици. Ако кажемо да је то богатство једног друштва, онда према томе и треба да се односимо као према богатству - рекао је Чубриловић.

Он је додао да ће он и његови сарадници подржати иницијативе које покрећу мајке из ових удружења.

- Настојаћемо да реализујемо, да то не остане на обећањима. Не треба сумњати да ове породице, поготово мајке то заслужују - каже Чубриловић.

Предсједник Удружења "Четири плус" Александар Сарић рекао је да су представници ове асоцијације са Чубриловићем данас разговарали о суштинским проблемимима вишечланих породица и рјешавању егзистенцијалних питања.

Сарић је поручио да друштво не треба да карактерише вишечлане породице као неку социјалну категорију.

- Ако је вишечлана породица, не мора да значи да је социјални случај. Друштво треба да истакне мајку као витални национални интерес у нашем народу и да породица буде стуб нашег друштва - каже Сарић.

Сарић је напоменуо да је град Требиње овом удружењу обезбиједио просторије, а од предсједника републичког парламента и његовог кабинета стигла је донација у виду материјално-техничких средстава, на чему су у овој асоцијацији захвални.

Члан Надзорног одбора Удружења "Четири плус" Требиње Весна Куртовић рекла је да су са Чубриловићем разговарали о томе да се проблеми вишечланих породица ријеше системски.

Она је нагласила да је потребно да се законом дефинишу права која треба да имају те породице, конкретно мајке, које су стуб породице.

- Мајка мора имати право на посао и то државни посао, а ако не ради, да има националну пензију - истакла је Куртовићева.

Она је рекла да би дјеца из ових породица требало да се ослободе чланарина у спортским клубовима и да добију бесплатне уџбенике.

- Предивна је ствар бити мајка четворо дјеце. Покушајте, што да не, боримо се изборићемо се са свим, али нам је битна подршка окружења - поручила је Куртовићева.

Удружење "Четири плус" Требиње има око 110 чланова.