X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/05/2020 |  11:11 ⇒ 16:03 | Извор: РТРС

Договорена изградња гондоле од Трнова до Јахорине

У Трнову је у одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића са начелником ове општине Драгомиром Гаговићем на којем је било ријечи о актуелним економско-политичким питањима и функционисању ове локалне заједнице.

Додик је најавио изградњу гондоле која би у наредних неколико година требало да споји Трново и Олимпијски центар Јахорина.

- Предвиђена је изградња гондоле која ће приближити ово насеље Јахорини. Та перспектива изгледа добро, али нам је потребно да овдје одржимо радна мјеста и вјеру у ову локалну заједницу - рекао је он.

Додик је рекао да су створени добри услови да ова локална заједница може да рјешава своје комуналне и друге социјалне проблеме.

- Драго ми је што сада, заједно са начелником Гаговићем и људима који овдје живе, могу да свједочим да су многи пројекти, који су прије само двије-три године било готово нерјешиви, коначно и реализовани. Ми ћемо то да наставимо, јер Трново има стратешку улогу у овом региону и веома нам је важно да овдје очувамо живот, јавне функције, да покушамо да помогнемо у свему што је стабилизација локалних прилика - нагласио је он.

Вишковић је рекао да ће Влада обезбиједити велику инвестицију на дијелу Јахорине који припада општини Трново.

- Трново је мала локална заједница, али Влада Републике Српске и СНСД као највећа партија у Републици Српској воде рачуна о свим локалним заједницама подједнако, не правимо разлику да ли је нека локална заједница мала или велика, него чинимо напоре да сви грађани широм Српске имају достојанствене услове за живот - истакао је Вишковић.

Вишковић је рекао да ће Влада пронаћи начин да помогне реализацију свих пројеката које буде кандидовала општина Трново.

Он је потврдио да ће Трново у наредном периоду имати једну од већих инвестиција у Републици Српској и то на дијелу олимпијске планине Јахорине који припада овој локалној заједници.

- Кад сви ти садржаји - од четворосједа, стаза, пута и насеља Обућина баре буду у пуном капацитету, ова локална заједница имаће највеће користи од тога. Скоро је сигурно да ће само од ренте и пореза које треба да плаћају власници објеката на Јахорини у наредном периоду општина Трново имати веће приходе него што је садашњи буџет - рекао је Вишковић.

Премијер је поручио да ће Влада Српске буџетском резервом изградити кућу за породицу са петоро дјеце, која нема ријешено стамбено питање.

- Начелник је на споменуо породицу која се вратила из Србије са петоро дјеце и ја сам рекао да ћемо из буџетске резерве премијера издвојити средства за куповину куће за ту породицу. Исто то смо већ учинили у Шипову, Језеру, Добоју, Дервенти, а сада и у Трнову, а то ћемо радити и у будућем периоду - истакао је Вишковић.

Гаговић је захвалио данас српском члану Предсједништва БиХ и премијеру Српске на свему што институције Српске и они лично чине на стварању услова за достојанствен живот становника и просперитет ове мале локалне заједнице.

Он је рекао да је Додик изузетно добро упознат о проблемима ове општине и да је често посјећује, а да је премијер у посјети овој локалној заједници трећи пут.

- У протекле двије године Трново је од Владе Републике Српске добило око милион и по КМ помоћи, која је намјенски утрошена. Изграђен је Трг Срђана Кнежевића, реновирана школа, ту је и фискултурна сала, парохијски дом, а и саме локалне структуре урадиле су много на развоју Трнова - навео је Гаговић.