latinica  ћирилица
27/05/2020 |  10:07 ⇒ 10:08 | Аутор: sputniknews.com

Епископ Јоаникије: Све указује да је атентат у Београду наручен из Црне Горе

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије каже да има велику сумњу да је атентат 10. децембра у Београду био наручен из Црне Горе и наводи да је чудно да се нико из Црне Горе није званично интересовао за то да буде разјашњено ко је пуцао на њене грађане.
Епископ Јоаникије  (Foto:in4s.net) -
Епископ Јоаникије (Foto:in4s.net)

Епископ Јоаникије истиче да би за сваку државу рјешавање таквог случаја требало да буде приоритетан задатак.

Поводом медијских навода да је можда управо он био главна мета напада у београдском хотелу "Краун плаза" умјесто бизнисмена Миодрага Даке Давидовића, епископ будимљанско-никшићки наводи да постоје разне сумње.

- Имам велику сумњу да је тај атентат био наручен из Црне Горе. Сва логика налаже да је тако, али, опет, морам се оградити прије него што се тај случај разјасни јер ништа није поуздано. Друго, метак је погодио господина Давидовића и по том основу сам увијек мислио да је он био мета. Међутим, неки врло значајни стручњаци кажу да је врло могуће да сам ја био мета пошто је тај метак прошавши кроз дебело грађевинско стакло могао да добије други правац. Да ли се може довести у везу тај атентат и ово притварање у Никшићу - то би требало да одговоре неки мало бољи аналитичари него ја - рекао је епископ Јоаникије за Спутњик.

Епископ наглашава да није никаква тајна да није симпатизер црногорског режима, као и да је Давидовић важан човјек на опозиционој сцени у Црној Гори, али да су обојица, прије свега грађани те земље, те да није тачна квалификација да су сви људи који су против режима и против Црне Горе.

- То није тачно - поручује епископ Јоаникије.

Епископ сматра да је садашњи режим више упропастио државу, све под фирмом велике љубави према отаџбини Црној Гори, Црногорцима, борби за њену будућност.

Говорећи о томе да је можда први епископ који је доживио да буде утамничен након пада Берлинског зида у некој земљи, епископ Јоаникије каже да је у Европи први, али да му је као хришћанину власт учинила велику услугу да он и његови свештеници буду, ради Христа, вјере, Цркве и службе, приведени и затворени.

Епископ будимљанско-никшићки наводи да нису преживјели никакву посебну тортуру, нарочито у затвору, гдје су људи били запрепашћени што виде девет приведених свештених лица.

- Међутим, у намјери да се похапси свештенство Саборне цркве и епископ, а која је одмах била видљива чим су дошли полицајци послије нашег молитвеног хода кроз град Никшић за дан Светога Василија, било је нешто неприхватљиво и насилничко. То је просто била намјера да се свештеници јавно понизе пред пред народом и да се демонстрира сила без икаквог основа - истиче епископ.

Епископ наглашава да Српска православна црква никада није оспоравала независност Црне Горе и да нема никакав проблем са њеном државношћу.

- Све те приче које имају политичку конотацију смишљене су да одвуку пажњу од главне теме - а то су наша права и слободе. Основно питање је да ли је законски у овој држави нашој цркви загарантовано право на имовину и њено дјеловање и да ли су предвиђене вјерске слободе путем закона? Нису! Тај закон који је донесен је усмјерен само на СПЦ зато што је са другим вјерама држава потписала уговор који има снагу закона - нарочито темељни уговор са Римокатоличком црквом - каже Његово преосвештенство.

Епископ Јоаникије напомиње да у једној држави не би смјело да буде неравноправности међу вјерама, а православље у Црној Гори је традиционална и доминантна религија.

- Она права и слободе које су дате Католичкој цркви тражимо и за нас и немамо право да од тога одустанемо и стојимо јако чврсто. Немамо намјеру да не користимо то што нам међународни стандарди и Устав Црне Горе обезбјеђују - поручује епископ будимљанко-никшићки.