latinica  ћирилица
26/05/2020 |  11:56 ⇒ 12:38 | Аутор: Агенције

Списак земаља у које можете ући слободно и оних у којима вас чека тест и карантин

Усљед пандемије корона вируса већина држава је морала затворити своје границе, а сада је услиједило попуштање мјера, те вам у овом тексту доносимо шта вас то очекује при уласку у неке земље.

Босна и Херцеговина

У Босни и Херцеговини је укинута мјера самоизолације по уласку у земљу, али је улазак страних држављана могућ само у случају пословних активности или уколико се ради о породицама преминулих који могу да уђу у земљу како би присуствовали сахрани.

У оба случаја неопходно је да имају негативан тест на вирус корона стар не више од 48 сати, као и да се јаве надлежној здравственој установи у општини у коју одлазе.

Отварање граница ове државе за странце најављено је за први јун.

Иако се границе отварају, свака земља задржава право да слиједи различите мјере у складу са својом епидемилошком ситуацијом и процјенама, стога се услови за прелазак границе разликују од државе до државе.

Србија

Од 22. маја Србија је отворила своје границе, а на уласку у земљу више није потребно имати негативан тест на корона вирус нити посебну дозволу за домаће и стране држављане. Поред тога, путници више неће морати у самоизолацију при доласку у Србију, с тим што ће свима који буду ушли у државу бити уручена здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увијек циркулише, као и начини превенције инфекције.

Грчка

Границе за све грађане отварају се од 15. јуна. Грчка од тада неће захтјевати обавезан тест и карантин од 14 дана.

Обавезно је попуњавање посебног упитника уколико путујете трајектом дуже од пола сата.

Хрватска

За улазак у Хрватску, било туристички или послом, неопходан је негативан тест не старији од 72 сата. У оба случаја неопходан је доказ о разлогу боравка у овој земљи - доказ о пословним разлозима или доказ о резервацији смјештаја.

За странце није обавезан 14-дневни карантин. У овој држави најављују даље попуштање мјера, али нема прецизних информација о потпуном отварању граница.

Црна Гора

Иако ће границе за стране држављане отворити 1. јуна, туристи из Србије и Републике Српске ипак неће моћи да уђу, јер, како је јуче саопштено, границе ће од овог датума бити отворене за грађане Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Албаније и Грчке.

Црна Гора не захтјева мјере самоизолације ни негативан тест.

Турска

Границе за стране туристе, међу којима ће највјероватније бити и грађани БиХ највјероватније ће се отворити 15. јуна.

Још увијек није познато да ли ће Турска захтјевати мјере самоизолације и/или негативан тест, као ни да ли ће бити неопходне маске.

Бугарска

Отварање граница од 1. јуна.

Бугаска неће захтјевати мјере карантина и негативан тест.

Мађарска

Мађарска је испрва предвидјела улазак у земљу само појединцима који путују из пословних разлога, првенствено сезонским радницима, али од 25. маја је улазак свим грађанима дозвољен.

Ова држава од понедјељка 25. маја не захтјева карантин.

Грађани могу да уђу у земљу на свих девет граничних прелаза.

Македонија

Отварање граница предвиђено је до 10. или 15. јуна.

Тренутно је на снази мјера карантина.

Након 10., односно 15. јуна најављено је да неће бити потребан негативан тест или мјера карантина.

Аустрија

Потребан негативан тест или 14 дана у самоизолацији.

Тест је могуће обавити на аеродрому у Бечу за 190 евра, резултати се добијају након три сата.

Улаз дозвољен само странцима с боравишном визом или пребивалиштем у Аустрији, док улазак са радном визом није дозвољен, иако постоји могућност да се направе изузеци за сезонске раднике.

Швајцарска

Улазак искључиво за држављане Швајцарске и оне са сталним пребивалиштем.

Њемачка

Тренутно у ову земљу смију да уђу само они са боравишном визом или пребивалиштем у Њемачкој.

На снази су мјере самоизолације у трајању од 14 дана.