latinica  ћирилица
25/05/2020 |  19:25 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Зворник: Поплаве 2014. причиниле штету већу од 22 и по милиона марака (ВИДЕО)

Мајске поплаве и клизишта 2014. године причиниле су штету на подручју Зворника већу од 22 и по милиона марака. Оштећено је више стотина стамбених и пословних објеката, а страдали су и мостови, путеви, пољопривредна добра.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У протеклих шест година уређено је више десетина километара локалних путева, санирана су оштећења на стамбеним објектима, али и уређена ријечна корита Јасенице, Златице, односно Сапне у насељу Улице. Уређен је и дио корита Хоче, а тренутно се уређује корито Сапне у Челопеку у дужини 4,6 километара и обалоутврде Дрине у дужини 1,8 километара. Највећи дио посла је завршен.

- Видим да бетонирају, да раде. Ако овако наставе биће супер. Сад је мања бојазан од поплаве, јер је проширено и продубљено, наводно да ће бити и неки одбрамбени зид - рекао је Сретко Вановац становник Челопека.

Предсједник Мјесне заједнице Челопек Ненад Стојкић сматра да више неће бити проблема на овом кориту ријеке Сапне.

- Ово је била једна идеална прича за ово село, а и за овај град - додао је Стојкић.

У каракајском насељу Терминал још није урађено ништа, иако се Дрина више пута излијевала и правила проблеме десетинама домаћинстава.

За уређење дијела водотока Дрине потребно је више од три милиона марака. Пројекат је завршен, али недостаје новац.

- Такође је јако битно. Надамо се, с обзиром да су велика средства, вишемилионска средства, тражимо активно донаторе и надамо се ће у некон наредном периоду и то бити ријешено - истакао је Бојан Ивановић замјеник градоначелника Зворника.

Од 2015. до данас у бројне пројекте који су имали за циљ санирање штета од поплава и уједно превенцију у Зворнику је уложено више од 15 милиона марака. Осим градског буџета, помогле су донације, кредитна задужења, а највише Влада Републике Српске.