X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
25/05/2020 |  19:11 ⇒ 26/05/2020 | 09:22 | Извор: РТРС

Одлука ЦИК-а о одлагању локалних избора за 15.новембар незаконита (ВИДЕО)

Захтјев за преиспитивање одлуке ЦИК-а о одлагању локалних избора ускоро ће се наћи на дневном реду Уставног суда БиХ, а поднијеће га СНСД. Помјерањем датума одржавања избора ЦИК је прекршила Изборни закон БиХ, кажу у СНСД-у, а потврђују стручњаци из области уставног права.
Избори, гласање - Фото: РТРС
Избори, гласањеФото: РТРС

Лидер СДА нема проблем да се избори одрже 4. октобра, због чега остаје нејасно – коме одговара да се избори одгоде за новембар.

- Одлука Централне изборне комисије БиХ о пролонгирању локалних избора сигурно је нерегуларна, али ипак је општи акт и Уставни суд БиХ мора да провјери њену регуларност, а ако тај Суд подржи овакву одлуку онда закони у БиХ не важе - рекао је Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а.

Градоначелници и начелници различито виде одлуку ЦИК-а.

Из Бањалуке поручују да ЦИК већ три пута крши законе и одредбе - од нелегалног избора чланова, преко помјерања датума избора на 15. новембар, па до накнадног расписивања тендера за изборне материјале.

У неким другим градовима и општинама, кажу, немају ништа против одгађања избора.

- Серија незаконитости која доводи у питање легалност читавог процеса избора, а у суштини, грађани треба да имају право да након четири године изаберу власт, то је једно од основних људских права. Оваквим чињењем се све доводи у један хаос, за који је велико питање како ће тећи и како се завршити - истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Мићо Мићић, предсједник Српске демократске странке Семберије истиче да је овој партији потпуно свеједно када ће избори бити одржани али да нити један проблем немају да изађу пред бираче, због, како је рекао, грађана Семберије.

Он је навео да када год се одрже, чланови СДСС-а су спремни за изборни процес.

Најбоље би било спојити одржавање локалних и општих избора, каже начелник Теслића, Милан Миличевић, свјестан да то значи промјену Изборног закона БиХ, о чему се странке годинама споре. Да ли је одгађање уставно, каже, рећи ће Суд.

- Искрено, потпуно сам индиферентан према томе. Да ли ће бити одложени, раније или касније, не игра улогу. Како буде, мислим да се политичке партије томе требају прилагодити - навео је Миличевић.

У Федерацији не виде разлог за одлагање избора. Из ХДЗ-а поручују да не постоји основ да се избори помјере на 15. новембар, не спорећи потребу да се обезбиједи новац за одржавање избора. А у СДА нису ни за ни против, иако, кажу, немају ништа против СНСД-овог захтјева Уставном суду.

- Наравно, то знамо и у праву су, ако сматрају да не треба помјерити изборе, не треба помјерити. Мислим да је максимум који ће се десити 40 дана, то није посебно важно - сматра Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Док политичари у БиХ традиционално нису сигурни шта им одговара, стручњаци за уставно право кажу – ЦИК је прекршио Изборни закон, тачније позвао се на погрешан члан у образложењу одлуке.

Члан 14 став 1, каже професор Миле Дмичић, односи се на поновне, одгођене и пријевремене изборе, а не редовне.

- И да је имала такав основ у Изборном закону БиХ, он је морао да буде садржан и да се односи на редовне изборе, а и да то постоји, није могуће одређивати рок дужи од 30 дана, што значи да ЦИК није имала основ за своју одлуку - казао је Дмичић.

Коначну пресуду даће Уставни суд БиХ, након што прими захтјев СНСД-а, након чега ће бити јасно када ће гласачи одлучивати ко ће их локално представљати.