latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:59 | Аутор: СРНА

Козомара: Предстоји дипломатско натезање конопца између Срба и Бошњака у БиХ

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара оцијенио је да је разговор између бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића и вршиоца дужности премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија једно од средстава бошњачке политичке елите за притисак, како на Србе у Србији, тако и на Србе у Републици Српској.
Анђелко Козомара, политички аналитичар - Фото: blic.rs
Анђелко Козомара, политички аналитичарФото: blic.rs

- Бошњачки политичари не одустају од пројекта потпуне доминације БиХ и не крију да сматрају да је БиХ од распада Југославије бошњачка држава и да је то што је Република Српска добила међународни легитимитет као ентитет са елементима државе привременог карактера. Овим, наизглед, безазленим разговором са Куртијем они шаљу заправо снажну поруку да можемо очекивати наредне акције бошњачког политичког руководства - оцијенио је Козомара.

Козомара је подсјетио да су бошњачки политичари неколико пута позивали да званично Сарајево призна независност Косова, као те да су прошле године позвали Хашима Тачија на скуп у Сарајеву.

Он је за Спутњик подсјетио да Тачи тада није дошао јер је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик ставио вето на ту одлуку.

- Они неће ни тренутка мировати. Период између два телефонска разговора само је на око примирје. Они кују нове планове и јако су опасни што се тога тиче. Међутим, по садашњим законима БиХ они не могу да признају Косово без сагласности српског члана Предсједништва. Док је Додик ту од тога нема ништа, а вјероватно, ни било ко од Срба не би пристао на признање Косова. Дакле, предстоји нам дипломатско натезање конопца између Бошњака и Срба у наредном периоду -  истакао је Козомара.