latinica  ћирилица
25/05/2020 |  12:45 ⇒ 14:06 | Аутор: РТС

Унија играча Евролиге: Откажите сезону

Уочи дана одлуке за сезону, Унија играча Евролиге послала је молбу да се откаже сезона, уз јасно образложене разлоге.

Како се наводи, у ЕЛПА су свjесни да Унија није акционар, али је жељела да клубови који гласају буду упознати са огромним ограничењима и ризицима који би се појавили уколико се сезона настави.

Они истичу да није сигурно да се играчи враћају у градове клубова, док су на снази бројна ограничења путовања због вируса. Око 70 играча је још у САД и они би имали потешкоће да се врате у Европу, а тиме би могли да угрозе себе и породице.

Додаје се да појединим земљама још постоје строга карантинска ограничења, која према ЕЛПА, доводе у сумњу регуларност такмичења због недостатка могућности и ограниченог времена за тренинге.

- Само три недјеље припремног периода нису довољне за припреме играча. Иако смо свесни да неки већ имају приступ тренинзима, други су недељама удаљени од таквог луксуза - стоји у саопштењу ЕЛПА уз објашњење да неки клубови Евролиге нису представили кондиционе програме играчима током самоизолације.

- Повратак тренинзима, односно бројни физички тестови показали су лоше резултате због недовољних тренинга или лоших услова. Наставаком лиге у планираном периоду озбиљно би се повец́ао ризик од повреда и других здравствених проблема који би могли да утичу и на следећу сезону. Многи стручњаци за спортску медицину сигурни да је после дужег периода самоизолације играчима неопходно најмање шест недеља припрема пре поновног покретања сезоне како би се минимализовао повишен ризик од повреда.

Проблем је и са играчима који би по истеку уговора играли у предложеном периоду без здравственог осигурања, док би повреде дугорочно могле да утичу не само на сљедећу сезону већ и на њихове каријере.

Због свега тога у овој сумњају да неки играчи неће жељети да се врате на терен, јер то није вриједно ризика терену и ван њега.

Такође, у случају да се настави такмичење, играчи не би имали довољно времена за одмор, рехабилитацију евентуалних повреда и квалитетну припрему за нову сезону.

ЕЛПА напомиње да кошаркаши желе да се врате на терен, послу који највише воле, у интересу клубова, на радост навијача, али не под садашњим ризиком, већ од почетка 2020-2021 сезоне.