latinica  ћирилица
25/05/2020 |  11:26 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

И у ванредној ситуацији здравствене услуге за све грађане

Фонд здравственог осигурања Републике Српске наставиће све до окончања ванредне ситуације да финансира здравствене услуге за све грађане у јавним здравственим установама без овјеравања здравствене књижице.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Након тога, Фонд наставља да финансира здравствене услуге за осигурана лица у свим здравственим установама које имају уговор са Фондом.

Из Фонда апелују да грађани, ради смањења гужви и спречавања окупљања већег броја људи на једном мјесту, не долазе одмах по укидању ванредне ситуације у пословнице Фонда ради овјере здравствених књижица.

- Здравствена књижица се овјерава по потреби, не мора сваког мјесеца, јер права из здравственог осигурања постоје у континуитету независно од редовне овјере здравствених књижица - напомињу из Фонда.

У саопштењу се додаје да многе здравствене установе имају техничку могућност да увидом у пословни систем Фонда провјере да ли се осигуранику у континуитету уплаћују доприноси, у случају да се деси да осигураник код себе нема здравствену књижицу.

- Сваки осигураник на интернет страници Фонда може провјерити да ли се за њега редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање - наводи се у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да од 13. марта, с циљем спречавања ширења вируса корона, за све становништво финансирају здравствене услуге без овјеравања здравствених књижица.

- Ово је само једна од предузетих мјера надлежних у Републици Српској да би ширење вируса корона у заједници било стављено под контролу, али и да би грађани пријављивали симптоме и јављали се љекару - истичу из Фонда.

У саопштењу се наглашава и да Фонд, уз поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера, све услуге из обавезног здравственог осигурања спроводи несметано и у пуном капацитету.

Из Фонда наводе да осигураници све информације о раду Фонда могу добити и од заштитника права, чија су имена и бројеви телефона доступни на интернет страници Фонда и позивом на број 051/226-870.