latinica  ћирилица
25/05/2020 |  09:02 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Још петоро заражених, укупно 1.364; Опоравило се 768 особа

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 194 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код пет особа у Републици Српској, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Ријеч је о једној мушкој особи која је средње животне доби и четири женске особе, од којих су три средње и једна старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, по једна особа је из Бањалуке, Теслића, Рибника, Котор Вароши и Прњавора.

Двије особе су имале контакт са претходно потврђеним случајевима, док остале нису могле да наведу јасну епидемиолошку везу. Двије особа су хоспитализоване, док ће остале бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.364 случаја вируса корона, а укупно су преминуле 104 особе код којих је потврђен тест на вирус корона.

У посљедња 24 часа Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су два смртна случаја, код којих је потврђено присуство новог вируса корона.

У Републици Српској,од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 768 особа, а на (SARS-CoV-2) тестирано је укупно 24.656 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 57 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 28 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији један пацијент.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а два пацијента су на неинвазивном моду механичке вентилације.

На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) су три пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 21 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринут је 51 пацијент са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 13 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору је 16 пацијената, у Универзитетској болници у Фочи су два пацијента, и у Болници у Градишци је шест пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 101 особа, 21 особа је у Студентском дому у Требињу, једна особа је у Дому ученика у Бијељини и 27 особа је у Дому ученика у Добоју.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.374 особе, а надзор је завршен код 31.423 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.