latinica  ћирилица
24/05/2020 |  19:55 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Српски повратници живе у страху од миграната (ВИДЕО)

Подгрмечка села која се налазе између Санског Моста и Босанске Крупе, постала су нова мигрантска рута. Због тога су у страху српски повратници, међу којима и мјештани Јелашиноваца, надомак Санског Моста.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Кроз Јелашиновце пролази регионални макадамски пут, који није оптерећен саобраћајем али ни пролазницима, међутим, из дана у дан, појављује се све већи број миграната који се крећу овим, али и шумским путевима.

- Мигранте ми примјећујемо од прошле године, пролазе овуда. Ја чувам рудник па видим. Сад су почели масовно пролазити - изјавио је Ђуро Радиновић из села Јелашиновци код Санског Моста.

Нова мигрантска рута од Кључа преко подгрмечких села, према Босанској Крупи, узенимирила је повратничко становништво.

- То је велика нелагода за нас овдје повратнике, мјештане, не знаш ни ко су људи. По друштвеним мрежама се види да људи имају проблема у Петровцу, Бихаћу, Великој Кладуши, мислим да смо сви под неком врстом страха - рекла је Бранка Новаковић из села Јелашиновци код Санског Моста.

- Прије смо ми били овдје у селу, никад нико није практично куће закључавао, ни по ноћи ни по дану. Сад мораш навече док је сутон, кућу закључавамо и народ се боји - изјавио је Јаков Рељић из села Јелашиновци код Санског Моста.

Зашто је Јелашиновац дио њихове руте, сазнали смо и од самих миграната – избјегавање полиције. Покушавају да се сакрију, користећи споредне и шумске путеве.

- Био сам у Сарајеву, сада идем за Бужим. Пјешачимо већ шест дана, а по ноћи остајемо у шуми - рекао је Лесен Атави из Марока.

Док мигранти користе Јелашиновчо поље као једну од рута, мјештани поручују да немају ништа против пролазника, али мигранти нису добро дошли.