latinica  ћирилица
24/05/2020 |  17:26 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Међусобне оптужбе власти и опозиције; Коме не одговара одржавање локалних избора? (ВИДЕО)

Бројна реаговања политичких партија у Српској изазвала је одлука ЦИК-а да локални избори буду одржани 15. новембра, а не 4. октобра. Странке из владајућег блока оштро критикују одгађање избора, оцјењујући одлуку ЦИК-а нелегитимном и без правног упоришта. ПДП је, на другој страни поздравља, уз подсјетник да је донесена једногласно.
Избори, гласање - Фото: РТРС
Избори, гласањеФото: РТРС

Нелегитимна, забрињавајућа, могла би да доведе у питање легитимност локалних избора и до дубље политичке кризе – овако у странкама у власти виде одлуку ЦИК-а БиХ. Социјалисти питају - коме одговара помјерање избора и коме ЦИК купује додатни период за припрему.

- Забрињава одлука ЦИК-а која се донесе унилатерално, без консултација са свим релевантним странама. На овај начин ЦИК још једном показује са којим све проблемима се суочава БиХ и да ова институција постаје одметнута од већинског става грађана и других политичких субјеката, а у интересу мањине - каже Петар Ђокић, предсједник Социјалнистичке партије.

Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске каже да одлука ЦИК-а није легитимна и наводи да ће Социјалистичка партија Српске подржати активности и процедуре за заштиту легитимитета и законитости као и покретање питања одговорности за насталу ситуацију.

И из Уједињене Српске упозоравају да је ЦИК одгађањем локалних избора прекршио неколико законских одредби.

- Прије свега у случају одгађања избора, одгађају се на седам до 30 дана од редовног дана за гласање, дакле датума када су заказани, а имамо ситуацију да је одгођено за више од 30 дана - истиче Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Да је ЦИК изашао из законског оквира чинећи правно насиље, упозорава и ДЕМОС-ова Споменка Стевановић.

Нелегитиман је, каже, и начин избора чланова ЦИК-а, а СДС и ПДП, су додаје, у сарадњи са странкама из Федерације БиХ изабрале своје страначке људе у ЦИК и довеле до стања тоталне конфузије.

- Лицемјерно је од СДС-а и ПДП-а које стално потенцирају на транспарентности, провођењу закона, легитимности избора, да неко краде, а неко не краде изборе. Управо су они оваквим својим поступцима допринјели оваквом стању у којем се тренутно налазимо - тврди Стевановићева.

ПДП за одгашање избора криви СНСД, јер како наводи потпредсједник странке Игор Црнадак, ова странка није хтјела гласати да се обезбједи новац за изборе. Поздравља одгађање избора, јер је то, како наводи највеће и најважније демократско право свих грађана.

- Очигледно је да се СНСД и њихови партнери плаше избора, јер су управо они довели до одгађања, а сада покушавају да избора уопште не буде. Морални парадокс је то што се СНСД жали на помјерање избора са октобра на новембар, а до тога је дошло јер они нису хтјели гласати да се обезбједи новац за изборе - каже Црнадак.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је, подсјећамо, коментаришући одлуку ЦИК-а о помјерању избора и њено образложење, истакао је да је СНСД спреман да у Савјету министара гласају да се обезбиједи финансирање избора, али да не постоји воља осталих политичких актера у Савјету министара.