latinica  ћирилица
24/05/2020 |  09:21 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Москва спремна да организује сусрет Абаса и Нетанјахуа

Замјеник руског министра спољних послова и специјални изасланик предсједника за Блиски исток и Африку Михаил Богданов потврдио је у разговору са чланом Централног комитета покрета Фатах Хусеином ал-Шеиком спремност Русије да организује састанак у Москви шефа Палестинске управе Махмуд Абаса и израелског премијера Бењамина Нетанјахуа.
Кремљ (Фото: Sputnik/Владимир Сергеев) -
Кремљ (Фото: Sputnik/Владимир Сергеев)

- Богданов је поновио приједлог руских власти у вези са личним састанком Абаса и Нетањахуа без предуслова у Москви - наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Представник Фатаха обавијестио је Русију о најновијим одлукама Палестинске управе у вези са Израелом.

Руска страна потврдила је непоколебљив став, односно "подршку законитим правима палестинског народа на самоопредјељење, укључујући стварање сопствене независне државе унутар граница из 1967. године са главним градом у Источном Јерусалиму, која би живјела у миру и имала добре сусједске односе са Израелом".

Из Министарства у Москви се додаје да је руска страна изразила спремност да настави напоре, у оквиру блискоисточног квартета, у смислу сарадање у развоју конструктивног палестинско-израелског преговарачког процеса, заснованог на међународној правној основи.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху рекао је 17. маја да је дошло вријеме да се припоји дио палестинских територија на Западној обали.

Као одговор на то палестински предсједник Махмуд Абас повукао је 19. маја све споразуме са Израелом и САД, додајући да Израел мора да сноси одговорност за покушаје анектирања окупираних палестинских територија.