latinica  ћирилица
23/05/2020 |  21:00 ⇒ 24/05/2020 | 07:32 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Ђукановић кренуо против сопственог народа

Портпарол Руске православне цркве митрополит волконски Иларион сматра да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић кренуо против сопственог народа и да прави велику грешку тиме што покушава да формира сопствену цркву.
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић) -
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић)

Митрополит Иларион је констатовао да Српска православна црква /СПЦ/ у Црној Гори није нека страна организација већ црква црногорског народа.

- Ако Ђукановић који, колико знам, није крштен и атеиста је, покушава да формира сопствену цркву, прави велику грешку - рекао је митрополит иларион за Телевизију Русија 24.

Притварање и сва остала дешавања у вези са притварањем владике будимљанско-никшићког Јоаникија, митрополит Иларин је назвао прогоном, а позивање црногорских власти на санитарна ограничења због пандемије подмуклим, пренио је "Спутњик".

- Кршење мјера није било на савјести Цркве - она није организовала протесте, већ на савјести оних који су изазвали такву ситуацију, пре свих на Милу Ђукановићу - навео је руски митрополит.

Он је подсјетио на предсједника Украјине Петра Порошенка, који је покушао да одигра на карту Цркве да би сакупио поене у предизборној кампањи, али га је та авантура довела до срамотног пораза на избрима, те је сигуран да и Ђукановића чека иста судбина, ако не ревидира свој став.