latinica  ћирилица
23/05/2020 |  13:57 | Аутор: СРНА

Петковић: Успоставити регистар некретнина

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић сматра да је у Српској потребно успоставити регистар некретнина.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Током расправе у парламенту Српске о приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/, Петковић је истакао да напокон треба уредити питање катастра и земљишних књига, јер је то у интересу привреде и грађана.

Петковић је оцијенио да би посланици требало да подрже ово кредитно задужење према Свјетској банци, увјерен да би то подржала привреда и грађани Српске.

Он је рекао да у посљедње вријеме Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове /РУГИПП/ уредно ради свој посао и проводи многе пројекте.

Потпредсједница Владе Сребренка Голић рекла је да у потпуности подржава пројекат регистрације некретнина у Српској, због којег би Република требало да се кредитно задужи код Свјетске банке за 12,8 милиона евра.

- Без овог пројекта све и једна озбиљна инвестиција у Републици Српској дошла би у питање ако нису ријешени имовинско-правни односи, а тиме и издавање грађевинских дозвола - истакла је Голићева.

Она је подсјетила да је Република Српска морала кредитно да се задужи да би ријешила проблеме ранијих катастрофалних суша са штетом у БиХ већом од три милијарде евра, од чега се половина односила на Српску.

Голићева је подсјетила и на катастрофалне поплаве у БиХ 2014. године које су проузроковале материјалну штету већу од двије милијарде евра, односно 15 одсто од укупног БДП-а, док је у Републици Српској штета од поплава те године износила 1,89 милијарди КМ.

- То је подразумијевало кредитна задужења за прављење насипа и рјешавање проблема подземних вода, те помоћ сваком домаћинству које је било поплављено у износу од 5.000 КМ - истакла је Голићева.

Додала је да је ову анализу израдила Европска комисија, Свјетска банка и УН.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да је власт у Србији предвођена предсједником Александром Вучићем највише директно помогла Републику Српску у протеклом периоду.

- Србија жели енергетску сарадњу и да учествује у изградњи три хидроелектране на Дрини – Бук Бијела, Фоча и Паунци - рекао је Ђокић, те истакао да су ови енергетски пројекти од великог значаја за Републику Српску.

Народна скупштина Републике српске размотрила је Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/.