latinica  ћирилица
23/05/2020 |  10:43 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Српска се задужује за пројекат регистрације некретнина

Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/ прихвата се задужење за реализацију додатног финансирања Пројекта регистрације некретнина до 12,8 милиона евра, што је 64,1 одсто од укупног износа кредита за БиХ, који је 20 милиона евра.
Зора Видовић -
Зора Видовић

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је, образлажући у Народној скупштини ову одлуку, да је циљ пројекта пружање подршке за развој одрживог система регистрације некретнина са хармонизованим евиденцијама земљишних књига и катастара у урбаним подручјима Српске.

Она је додала да се кредитна средства одобравају Српској на рок отплате од 32 године, а период одгоде плаћања је седам година, који је урачунат у тај рок.

- Каматна стопа је референтна и увећана за фиксну маржу. Сервисни трошак је 0,25 одсто износа кредита, комисиона провизија је 0,25 одсто годишње на неповучени износ кредита. Отплата главнице је полугодишње, 15. фебруара и 15. августа, а валута плаћања је евро - навела је, између осталог, Видовићева и констатовала да су услови кредита веома повољни.

Она је рекла да ће овај користан развојни пројекат у Српској, чије је спровођење почело 2013. године, реализовати Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, у сарадњи са Министарством финансија, те да је предвиђени рок за реализацију пројекта 31. јули 2022. године.