latinica  ћирилица
23/05/2020 |  09:29 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Крунићева празне папире блокова претвара у чаробне цртеже

Петнаестогодишња средњошколка са Пала Ана-Емилија Крунић таленат за цртање до сада је показала кроз више од 250 правих умјетничких дјела насликаних графитном оловком.
Пале:Ана-Емилија Крунић - Фото: СРНА
Пале:Ана-Емилија КрунићФото: СРНА

Талентована Ана-Емилија испричала је Срни да користи различите технике - од графитне оловке и дрвених бојица до акварела и понекад уљаних боја, а једна од жења јој је да илуструје неку књигу или часопис.

Воли да црта ликове, било да су то портрети или цијеле фигуре, а најдраже јој је да наслика имагинарне ликове јер ту, како каже, може да употријеби највише маште и убаци много детаља.

Инспиришу је разне умјетничке фотографије или призори из непосредне околине.

Увијек су је, додаје, фасцинирале анимације цртаних ликова и илустрације из часописа, па је празне папире блокова претворила у нешто необично, занимљиво и чаробно.

"У посљедње вријеме највише цртам популарне пјеваче и глумце. Није ми тешко нацртати рад, јер је то оно што волим и што ме испуњава. Када су у питању портрети, у њих треба уложити заиста доста времена и труда", истиче Крунићева.

Цртање је, прича, занима још од седме године, али су тек крајем 2018. године настали озбиљнији радови.

Крунићева има више од 250 цртежа различитих димензија који се налазе у неколико испуњених блокова, а посљедње двије године највише црта на "А четири" формату.

Вријеме које јој је потребно за један цртеж, објашњава, зависи од особе до особе, тако да је за најпознатијег српског тенисера Новака Ђоковића требало око 45 минута, а за америчког глумца Брајана Ли Кранстона два сата.

"Највише времена ми одузима цртање косе или браде", појашњава Крунићева, те напомиње се другарима свиђају њени радови и да у њима има подршку.

Ана Емилија је ученица првог разреда Средњошколског центра "Источна Илиџа" - смијер фармацеутски техничар у Источном Новом Сарајеву.

Она подсјећа да ју је на почетку тата Александар усмјеравао да слика уљаним бојама и настојао пренијети своје сликарско искуство, па је три слике уље на платну и два цртежа продала, али се није у потпуности пронашла у остварењу своје креативности у том облику умјетности.

Према њеним ријечима, тата ју је подстицао да ради оно што воли и да никада не одустане од тога, па ће цртање увијек бити њен хоби и трудиће се да буде све боља.

Радови од Ане-Емилије Крунић се могу погледати на "Инстаграм" профилу аек.арт4.