latinica  ћирилица
22/05/2020 |  22:12 ⇒ 22:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Кон: Улазимо у период апсолутног смањивања активности вируса

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да данашњи дан, када први пут послије дужег времена није било умрлих од посљедица вируса корона, показује да Србија улази у период апсолутног смањивања његове активности, али да се и даље врши активан надзор.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

Он је за ТВ Пинк рекао да то што још има више од 100 новообољелих на скоро 6.000 тестираних, показује да се ексцесна ситуација која се десила у Врању даље испитује и откривају случајеви.

- Надзор је и даље активан. Ми смо завршили 11. и улазимо у 12. недјељу која је посљедња недјеља у којој можемо да очекујемо активност вируса. Послије тога ће то полако прећи у спорадично и евентуално само ако се јаве тако ексцесне ситуације може поново доћи до повећања, али то ће бити искључиво само локално” - рекао је Кон.

Навео је да се настоји да Србија прије свега има што мање смртних случајева, као и да се открије што више заражених да би се те особе изоловале и спријечило даље преношење вируса.

- Што више тестираних имамо, више ћемо и откривати оне који су заражени - рекао је Кон.

Навео је да је јасно да је активност вируса у силазној путањи и да више не може да се подигне на ниво на ком је био.

- Тачно је да могу повремено да се појаве "џепови" у неким затвореним колективима, али се очекује да с јуном то потпуно престане и да се јављају само спорадични случајеви. Да ли ће престати потпуно да се јавља или ће током љета да се јавља спорадично, то ћемо видјети - рекао је Кон.

Додао је да је Србија показала да може да контролише епидемију за разлику од неких других земаља које то нису успјеле.