latinica  ћирилица
22/05/2020 |  20:38 | Аутор: СРНА

Видовић: Предложен максимални износ задужења до 678 милиона КМ

Приједлогом одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске предвиђено је дугорочно задуживање Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ, саопштила је министар финансија Зора Видовић.
Зора Видовић -
Зора Видовић

Видовићева је рекла да је структура овог задужења таква да је на домаћем тржишту 354,1 милион КМ, а на иностраном тржишту 323,8 милиона КМ.

Према њеним ријечима, од 354,1 милиона КМ извршено је задужење од 214,1 милион КМ и остаје да је на домаћем тржишту још могуће задужење од 140 милиона КМ.

Видовићева је рекла да су иноострани кредитори, као што су Међународни монетарни фонд /ММФ/, Свјетска банка и Европска комисија, понудили финансијску подршку у виду повољних кредита, како би помогли институцијама БиХ и Републике Српске с циљем превазилажења финансијских проблема изазваних пандемијом вируса корона.

Она је навела да су услови кредитирања код ММФ-а такви да је годишња каматна стопа 1,05, рок отплате пет година и грејс период три године.

Видовићева је рекла да Република Српска преговара са Свјетском банком у вези са кредитом који би служио за привредни опоравак, додајући да је ту камата један одсто, рок отплате 20 година, али да још није постигнут договор о износу кредита.

Она је навела да је Европска комисија упутила писмо намјере и да би врло брзо требало да се потпише споразум од 70 милиона КМ.

Видовићева је подсјетила да када је усвајан буџет Српске за ову годину донијета одлука о дугорочном задужењу од 315 милиона КМ, истичући да се сада ова цифра помјера на 678 милиона КМ.

- Разлог за овако повећање задужења је пандемија вируса корона која се десила у цијелом свијету и у Републици Српској - рекла је Видовићева.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра скупштинском расправом о Приједлогу одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за ову годину.

На дневном реду је и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /908-БА/.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.