latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:03 | Аутор: РТРС

Из средстава клириншког дуга одобрено 107 пројеката

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о реализацији пројеката из средстава клириншког дуга по основу закљученог Споразума о регулисању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези са робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Од 60 милиона КМ који су припали Републици Српској из средстава клириншког дуга до сада је одобрено 107 пројеката, укупне вриједности 59,6 милиона КМ. Извршена плаћања по одобреним пројектима износе 54,6 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је Влада дистрибуисала средства из клириншког дуга у највећи број локалних заједница у циљу побољшања саобраћајне, привредне, образовне, здравствене, комуналне, спортске, културне, административне инфраструктуре, што ће неминоновно довести до подизања квалитета пружања јавних услуга у тим заједницама.

- Међу пројектима који су финансирани из средстава клириншког дуга су иградња спортске дворане Урије у Приједору, завршетак изградње Спортске дворане у Градишци, изградња Српско-руског храма у Бањалуци, изградња Спортске дворане у Источном Новом Сарајеву, санација студентског дома "Никола Тесла" у Бањалуци, као и проширење школе и изградња фискултурне сале ОШ "П.П. Његош" Источна Илиџа, санација и реконструкција Банског двора у Бањалуци, а средства су усмјерена и за организацију Европског омладинског олимпијског фестивала - истиче се у саопштењу.

Из Министарства додају да су средствима клириншког дуга финансирана и два пројекта ван територије Републике Српске /Санација Епархије Горњокарловачке у Карловцу и изградња споменика погинулим борцима у Дрвару/.