latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:12 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Постепена нормализација живота

У Србију је од данас омогућен улазак домаћих и страних држављана без теста на вирус корона и самоизолације, почели су комерцијални летови и са нишког аеродрома, а дозвољена су и јавна окупљања до 100 људи на отвореном и затвореном простору.
Институт Батут -
Институт Батут

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић рекла је да одлуком Владе престају да важе мјере кућне изолације и друге прописане мјере за све грађане који улазе у земљу.

- Подјела упозорења на граничним прелазима се уручује, враћамо се на хигијенске мјере које ћемо примјењивати у односу на лични и радни ниво - рекла је Јовановићева.Према нареби министра здравља Србије Златибора Лончара, од данас су забрањена јавна окупљања више од 100 људи, било да је ријеч о затвореном или отвореном простору.

Приликом јавних окупљања на јавним местима морају бити примијењене све превентивне мјере - дезинфекција руку, употреба личних заштитних средства /маске/ и растојање присутних од најмање два метра, наведено је у наредби.

Претходно је било забрањено окупљање више од 50 људи, такође уз обавезно поштоваљње медицинских превентивних мјера.

У Србији од данас грађани могу и да поднесу захтјев на тестирање на вирус корона, а тест на лични захтјев кошта 6.000 динара.

Право на бесплатно тестирање и дање имају сви грађани са симптомима вируса корона који су били у блиском контакту са зараженом особом, као и они који одлазе на операције и одређене интервенције.

Комерцијални летови са београдског аеродрома "Никола Тесла" кренули су јуче, а Ер Србија је први лет до Бањалуке најавила за 5. јун.

У Србији је до јуче у 15 часова регистровано укупно 10.919 потврђених случајева вируса корона.

Од почетка епидемије преминуло је 237 особа, а излијечено 5.370.