latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:45 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Видовић: Српска правовремено реаговала према привреди

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Српска, одлучивши се за исплату доприноса радника за март, апсолутно промптно и правовремено реаговала према привреди која је дошла у проблеме са појавом вируса корона.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је рекла да је из буџета у Фонд солидарности, који је сада Компензациони фонд, уплаћено 50 милиона КМ, плус донације и добровоље уплате радника у висини од око 8,5 милиона КМ.

- То је довољно за исплаћивање помоћи привреди и увијек је битно колико је средстава на рачуну. До сада је 18 милиона КМ за март измирено и тада смо рекли да ће новац добити само привредници који су исплатили плате радницима у том мјесецу - навела је Видовићева.

Она је додала да органи Српске ових дана прозивају књиговође, који, како каже, неће да доставе списак радника и жиро рачуна јер им то није у интересу с обзиром на то да Влада даје плату радницима, а не привредним сујектима.

- Када је ријеч о априлу, подносе се пријаве за минималне плате и доприносе и све једном привреднику, који је то поднио исправно, ми смо исплатили средства за раднике. Такође, плате и доприноси биће исплаћени и привредницима који су престали са радом због отежаних услова. За оне привреднике који су имали смањен приход исплатићемо одређен проценат за поменти пад прихода. Исплатићемо у том смислу око 20 милиона КМ - поручила је Видовићева.

Она је рекла да ће помоћ за мај бити исплаћивана као у случају мјесеца марта.

- И на крају ћемо имати пријаве и спискове привредника који су имали мањи промет и исплатићемо им одређену помоћ у складу са нашим могућностима - рекла је Видовићева током посланичке расправе у Народној скупштини Републике Српске о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

Она је рекла да треба учинити све на плану помоћи привреди, те да је проблем што БиХ нема монетарну политику и што нема сагласности да Централна банка реагује на кризу.

- Имамо суфицит из прошле године од 77,7 милиона КМ и 30 милиона консолидованог суфицита који смо имали на почетку појаве вируса. Нисмо још добили ни марку помоћи од ММФ-а и Свјетске банке, али сматрам да смо одлично реаговали на кризу с обзиром на новац којим располажемо. Морамо се борити и да јавна предузећа буду профитабилнија и да могу помоћи - рекла је Видовићева.

Она је додала да ће у смислу подршке привреди Српска одвојити 50 милиона КМ за Гарантни фонд.