latinica  ћирилица
22/05/2020 |  08:54 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Поштовати вјерске слободе, Америка помно прати ситуацију у Црној Гори

Његово преосвештенство епископ источно-амерички Иринеј и помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове Метју Палмер сагласили су се да је, иако се САД не би мијешале у унутрашње ствари Црне Горе, неопходно учинити све да се осигура да основна људска права и вјерске слободе у тој земљи буду испоштоване и у потпуности спроведене, уз дужно поштовање одредаба о заштити јавног здравља.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

Владика Иринеј и Палмер су разговарали о тренутној ситуацији у којој се налази Српска православна црква у Црној Гори, а посебна пажња је, још једном, посвећена питањима око Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница из 2019. године, саопштено је из канцеларије епископа источноамеричког.

На састанку је разговарано о могућим негативним посљедицама које би закон могао да има за друштвену стабилност у Црној Гори и региону уколико тренутни проблеми не буду разријешени на праведан и транспарентан начин.

Нарочита пажња посвећена је недавном хапшењу епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника.

Владика Иринеј је говорио о потреби његовања законског и конструктивног дијалога, уз пуно поштовање права на окупљање свих грађана Црне Горе.

Палмер је увјерио владику Иринеја да власти САД помно прате развој догађаја у Црној Гори и да охрабрују све стране да нађу међусобно прихватљиво рјешење за тренутну ситуацију у оквиру црногорског правног система, а без политичке или вјерске дискриминације СПЦ и њених вјерника.

Палмер и епископ источноамерички Иринеј разговарали су путем телефонске конференције у понедјељак, 18. маја, објављено је данас на сајту Митрополије црногорско-приморске.