latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:49 | Аутор: СРНА

Додик: Нема подршке незаконито изабраним органима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се нелегитимним избором чланова Централне изборне комисије БиХ ушло у спиралу која се неће добро завршити за БиХ, наводећи да је, ако је могућ овакав начин избора чланова ЦИК-а, онда могуће и да Република Српска изабере своју изборну комисију и спроведе изборе у оквиру Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ово није законито и не можемо да подржимо такав рад ЦИК-а. Не желимо да подржимо незаконито изабране органе - поручио је Додик.

Он је одбацио било какву одговорност за евентуално неодржавање локалних избора.

- Ми се боримо за законитост и тражимо да се то питање врати у законито поступање и да исти ти коју су изабрали ЦИК могу да изаберу исте људе, али на законит начин - рекао је Додик за "О" телевизију.

Он је нагласио да средства за одржавање локалних избора постоје и лако могу бити додијељена.

- Ни СНСД, нити ХДЗ немају проблем са одржавањем локалних избора, али очигледно имају неке друге политичке партије које су смислиле све ово са нелегитимним ЦИК-ом БиХ - истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Када је ријеч о расподјели 330 милиона евра средстава ММФ-а која су блокирана, Додик је поновио да највећи проблем Република Српска има што је у БиХ.

Он је подсјетио да је донедавно највећи проблем било питање нераспоређених средстава индиректних пореза, 46 милиона КМ које Федерација БиХ несметано користи годинама и да је тек недавно било поравнање.

- Али опет нема извјесности да ће та средстава стићи на рачуне Републике Српске, а требала су прије двије године. Овдје се само боримо за оно што припада нама и не желимо ништа туђе и другачије. Тако је и у вези са средствима ММФ-а - рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је подсјетио да постоји писмо намјере за које су гласали сви нивои власти у БиХ, те да је у оквиру Фискалног савјета тачно дефинисано да гувернер Централне банке БиХ има све папире за исплату тих средстава, као што је био случај у свим ранијим међународним аранжманима.

- Сада се од Бошњака покушава направити нека друга прича и задржавају се средства. Опет смо ми на штети и мене не занимају односи у Федерацији БиХ. Мене занима зашто Република Српска већ мјесец и по дана не добија та средства - каже Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да страно туторство у овој земљи заташкава нестабилну политичку и сваку другу ситуацију у БиХ.

Када је ријеч о одговору БиХ на епидемију вируса корона Додик је навео да је ниво БиХ требало да уради само двије ствари, а то су заштита граница и да аплицира за међународну помоћ.

- Када је ријеч о заштити граница то смо урадили конкретно. У Републици Српској смо кад је ријеч о аплицирању за страну помоћ били онемогућени од министра /иностраних послова Бисере Турковић/ из Сарајева јер је свака помоћ Српској представљена као проблем - рекао је Додик.

Одговарајући на питање у вези са изјавом посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сање Вулић, Додик је рекао да у том случају није ријеч о омаловажавању новинара и вријеђању новинарске професије, него о неопрезно датој изјави.

- Ми као странка поштујемо новинаре и тежак посао који раде - рекао је Додик.